China sloot 13.000 websites in 3 jaar tijd

China heeft sinds begin 2015 meer dan 13.000 websites gesloten wegens overtreding van de wet of andere regels. De overgrote meerderheid van de mensen steunt de overheidsinspanningen om cyberspace schoon te houden, zei staatspersagentschap Xinhua zondag.

De regering heeft de strakke controles op internet al geïntensiveerd sinds president Xi Jinping vijf jaar geleden aan de macht kwam. Volgens critici is het een poging om de vrijheid van meningsuiting in te perken en kritiek op de regerende Communistische Partij te voorkomen.

De regering zegt dat alle landen het internet reguleren en dat de regels gericht zijn op het waarborgen van de nationale veiligheid en sociale stabiliteit en het voorkomen van de verspreiding van pornografie en geweld.

Social media
Naast de sluiting van 13.000 websites waren ook bijna tien miljoen internetaccounts afgesloten wegens schending van gebruikersprotocollen, voegde Xinhua toe. Het gaf geen details, maar de accounts waren waarschijnlijk op social-mediaplatforms. De autoriteiten, waaronder de Cyberspace-administratie van China, hebben in dezelfde periode meer dan 2200 website-exploitanten gebeld voor gesprekken.

China heeft in juni een strenge cyberveiligheidswet ingeluid na jaren van fel debat rond de controversiële wetgeving. Veel buitenlandse bedrijven vrezen dat hun mogelijkheden om in het land actief te zijn daardoor worden ingeperkt.

Het Aziatische land handhaaft een streng regime voor censuur en verbiedt de toegang tot vele buitenlandse nieuwsuitzendingen, zoekmachines en sociale media, waaronder Google en Facebook.

China sloot 13.000 websites in 3 jaar tijd
China sloot 13.000 websites in 3 jaar tijd (Foto: ANP)