'Sinterklaas overtreedt boerkawet met nepbaard'

Een Oostenrijkse man, voor het gemak Hans M. genaamd, is onlangs in Wenen staande gehouden door de politie. Nou worden ook in Oostenrijk wel vaker mensen staande gehouden door de politie, maar de reden was opmerkelijk: de beste man was verkleed als Sinterklaas en zou naar een kinderfeest gaan, maar volgens Oom Agent overtrad hij de boerkawet met zijn nepbaard.

"Ken je het verbod op volledige gezichtsbedekking niet?", vroeg de agent naar verluidt aan de 35-jarige Hans, doelend op de boerkawet, die in oktober van kracht is gegaan in Oostenrijk. De man vertelde de agenten dat hij al wat laat was voor een schoolfeestje en dus op moest schieten, maar dat hielp niet. De agenten stonden erop dat hij zijn nepbaard en rode jurk af zou doen, waarna zijn auto een kwartier lang doorzocht werd. "Ze controleerden zelfs mijn reservebril", vertelde Hans tegenover Heute.

Uiteindelijk werd de zoekactie stopgezet en mocht Hans vertrekken. "U hoort nog van ons", kreeg hij tot slot te horen. Hans heeft uit angst voor de gevolgen van het gebeuren advocaat Erich Gemeiner in de arm genomen. "Mijn cliënt werkt elk jaar als Sinterklaas en heeft veel optredens in scholen en peuterspeelzalen, wat de reden is dat hij op die dag de nodige haast had", aldus Gemeiner.

Volgens Gemeiner was de actie een provocatie, want Hans zou zijn gezicht niet volledig bedekt hebben en er was al helemaal geen reden hem te sommeren de rode jurk uit te trekken. "Het was geen normale verkeerscontrole, de politie reed naast hem. Volgens mij deden ze het puur om hem te irriteren en hem zo lang mogelijk staande te houden, zodat hij nooit op tijd kon zijn voor zijn optreden."

De controversiële 'boerkawet' ging in oktober van kracht in Oostenrijk, met boetes tot 150 euro voor overtredingen. De wet kent uitzonderingen voor mensen die hun gezicht bedekken wegens medische redenen of uit veiligheidsoverwegingen, zoals bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden - denk aan smog of ernstige kou. Ook deelnemers aan straatfeesten of andere 'artistieke, culturele of traditionele evenementen' vallen onder de uitzonderingen, net als atleten die gezichtsbedekkende kleding nodig hebben. Waarom Sinterklaas niet onder 'artistiek, cultureel of traditioneel' valt lieten de agenten achterwege.