Uitslag AZ - Ajax

Ajax heeft in de Eredivisie een belangrijke zege geboekt op AZ. In Alkmaar werd het 1-2 voor de bezoekers die hiermee de tweede plaats op de ranglijst over hebben genomen, op vijf punten achter koploper PSV.

Ajax-coach Marcel Keijzer kampte met problemen in de verdediging en gaf zodoende een basisplaats aan Zeefuik, terwijl in de spits de ervaring van Huntelaar verkozen werd boven de jeugdigheid van Dolberg. AZ buitte dit voordeel in het begin goed uit en zocht via de zijkanten veelvuldig de aanval. Zo kregen Weghorst en Van Overeen mogelijkheden, maar zij konden deze niet benutten. Aan de andere kant redde Hatzidiakos van de lijn op inzetten van Van de Beek en in de rebound Huntelaar.

De eerste goal viel in het voordeel van AZ nadat Zeefuik in duel met Jahanbakhsh zijn handen onhandig gebruikte. De aanvaller nam de strafschop zelf en faalde niet. Zeefuik had de kans zijn fout goed te maken, maar schrok van de kans uit een vrije trap en liet de mogelijkheid onbenut. Dat deed Huntelaar vlak voor rust niet op aangeven van Neres: 1-1.

Na de pauze verving Orejuela Zeefuik bij Ajax. De Amsterdammers kregen in de tweede helft al snel een strafschop toen Hatzidiakos Huntelaar omarmde. Schöne schoot vanaf elf meter deze buitenkans binnen. AZ zocht hierna veelvuldig de aanval, waarbij Jahanbakhsh een hoofdrol speelde. De aanvaller zette meermalen teamgenoten vrij voor Onana, maar aan de andere kant kreeg ook Ajax kansen die niet benut werden. De beste kans was voor Friday op aangeven van Jahanbakhsh, maar de invaller raakte de bal verkeerd, waardoor de kans op de gelijkmaker verloren ging. In de slotfase moesten de Alkmaarders verder met tien man, maar kregen in blessuretijd nog een grote kans. Doelman Bizot kopte maar net over en zo bleef het 1-2.

Huntelaar belangrijk tegen AZ (Foto: Pro Shots/Erik Pasman)

AZ

1 - 2

AFC Ajax

25' Jahanbakhsh (pen)   43' Huntelaar