Schrik slaat toe bij LottoNL-Jumbo: "Hij reageerde nergens op"

LottoNL-Jumbo kwam deze week in het nieuws toen ze drie renners om 'disciplinaire redenen' heeft weggestuurd van het trainingskamp in het Spaanse Girona.

De Nederlanders Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn en Spanjaard Juan-José Lobato worden voor onbepaalde tijd geschorst omdat ze buiten medeweten van de ploeg om slaapmedicatie hebben genomen.

De NOS bracht vrijdag het hele verhaal naar buiten. Op dinsdagavond komt de ploegleiding van LottoNL-Jumbo Eenkhoorn op de gang van het hotel tegen. De 20-jarige wielrenner, die pas is overgekomen van de opleidingsploeg van BMC, maakt een verwarde indruk. Er werden al snel vragen gesteld en snel blijkt dat hij samen met Tolhoek en Lobato te veel slaapmiddelen hebben ingenomen. De middelen staan niet op de dopinglijst, maar worden door de Nederlandse ploeg wel verboden.

Eerst bezoekt de ploegleiding de kamer van Tolhoek, maar daar lijkt alles redelijk normaal, behalve dat ook hij een verwarde indruk maakt. Op de kamer van de Spanjaard Lobato is het anders. "We zagen dat hij in slaap was. We probeerden hem wakker te maken, maar dat lukte niet", laat ploegleider Merijn Zeeman weten tegen de NOS. Later komt ook ploegmanager Richard Plugge in de kamer van de Spanjaard. "We stonden op een gegeven moment met 25 paarden aan Lobato te trekken, maar hij reageerde nergens op."

De ploegleiding neemt direct contact met de ploegarts en die geeft aan om direct een ambulance te bellen. Lobato, die ondertussen wel wakker was geworden, wordt afgevoerd naar het ziekenhuis. Eenkhoorn en Tolhoek worden door ploegleider Zeeman ook naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek. Tolhoek is al weer vrij snel terug in het hotel. De 23-jarige Nederlander heeft het minste slaapmiddel tot zich genomen. Pas om 5.00 woensdagochtend keren ook Eenkhoorn en Lobato terug in het hotel van de ploeg. 

Het slaapmiddel dat de renners hebben gebruikt is een vloeistof dat in een flesje zat. Zeeman: "Ik heb het in mijn handen gehad en heb het overhandigd aan de arts. Zij hebben daarnaar gehandeld." Het zou gaan om het middel Noctamid. Als door de NOS aan Plugge wordt gevraagd, beaamt hij dat.

De ploegleiding besluit dat Tolhoek, Lobato en Eenkhoorn per direct het hotel moeten verlaten, terwijl de rest van de ploeg het trainingskamp afmaakt.

Mogelijk worden de drie renners ontslagen. Zeeman: "We zetten alle feiten tegen elkaar af. We nemen nu bewust even afstand, zodat we de ratio van de emotie kunnen scheiden." Ook Plugge denkt ondertussen na over wat hij moet doen, maar wil geen directe beslissing nemen.