Boerenbedrogbrood Jumbo wint gouden windei

Jumbo Goudeerlijk boerenmaisbrood is gekozen tot het meest misleidende product van 2017 en wint daarmee het Gouden Windei van foodwatch. 31% van de 15 duizend mensen die hebben meegedaan aan de publieksverkiezing voor het Gouden Windei 2017 kozen het maisbrood als meest misleidend van de zeven genomineerde voedingsproducten.

Het zelfbenoemde ‘goudeerlijke’ maisbrood is door Jumbo gebakken zónder maismeel. Het heeft alleen wat maisstukjes ter decoratie en krijgt een maisachtig geel kleurtje door toevoeging van kurkuma. Tweede in de windei-verkiezing (21% van de stemmen) is de kalfsleverworst zonder kalfslever van Aldi geworden. Aldi heeft toegezegd de kalfsleverworst aan te gaan passen: het varkensvlees wordt vervangen door kalfslever met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. In totaal gaven zes van de zeven genomineerden aan dat hun product al is, of nog wordt, aangepast. Alleen Jumbo hield voet bij stuk en dat werd duidelijk niet gewaardeerd door de stemmers.

De achtste Gouden Windei verkiezing trok net als voorafgaande jaren duizenden consumenten. Bij elkaar stemden 15 duizend mensen op één van de zeven genomineerden. Elk jaar zijn er wel kandidaten die hun product of etiket beloven aan te passen na nominatie. Dit jaar beloven zelfs zes van de zeven kandidaten beterschap: Aldi haalt het varkensvlees uit haar kalfsleverworst en vervangt die door kalfslever met één Beter Leven ster. Tevens vervangt Aldi het met water verdunde ‘citroenconcentraat’ voor echt citroensap.

Unilever belooft het suikergehalte in haar mierzoete ketjap manis goud te halveren. Albert Heijn haalt ‘vezelrijk’ uit de naam voor haar minst vezelrijke ‘Muesli vezelrijk’. Innocent had de verpakking van haar Superjuice framboos & kers recent al aangepast. De nominatie voor het Gouden Windei en de aanpassing hadden elkaar gekruist. In de naam staat nu het hoofdingrediënt appel als eerste genoemd.

Lidl zei dat sprake was van een etiketfout in de ingrediëntenlijst van haar volkoren eierkoeken met slechts 6% volkorenmeel. Er zou 35% volkorenmeel in de koeken zitten. Ze past het etiket aan. Alleen Jumbo past haar product of etiket niet aan.

Jumbo wint gouden windei Foodwatch
Boerenbedrogbrood Jumbo wint gouden windei