Ferme taal Erdogan bij begin Jeruzalem-top

Israël is een terreurstaat en het Amerikaanse besluit over Jeruzalem is een beloning voor zijn terreurdaden. Deze ferme uitspraken kwamen woensdag uit de mond van de Turkse president Recep Erdogan bij het begin van de speciale top van de organisatie voor islamitische samenwerking OIC.

Op initiatief van Erdogan vergaderen de landen over de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Ook de Palestijnen zien Jeruzalem als hun hoofdstad.

Erdogan is een van de scherpste tegenstanders van die erkenning en hij wil naar eigen zeggen met de top "de islamitische wereld in beweging zetten". Volgens Turkse opgaven zijn zeker twintig landen bij de top vertegenwoordigd waaronder Iran, Indonesië, Jordanië, Qatar en Koeweit.

Abbas

Ook de Palestijnse president Abbas is bij de top. Hij verklaarde dat Jeruzalem altijd de hoofdstad van Palestina zal zijn en noemde de erkenning door Trump een "grote misdaad". Volgens Abbas is de hele wereld tegen die erkenning.

Erdogan riep Amerika op het besluit terug te draaien. Hij riep landen in de wereld op Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Palestina. "Jeruzalem is onze rode lijn", sprak hij.

Ferme taal Erdogan bij begin Jeruzalem-top
Ferme taal Erdogan bij begin Jeruzalem-top (Foto: ANP)