Tweede Kamer achter verlengen missie Mali

De Tweede Kamer steunt de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali met een jaar. Dat is dinsdag definitief duidelijk geworden tijdens het debat over de inzet van de Nederlandse militairen in het Afrikaanse land. In Mali zijn ongeveer 250 Nederlandse blauwhelmen actief.

Eerder waren er veel zorgen over de veiligheid van de militairen. Na het dodelijke mortierongeluk van vorig jaar in Mali verscheen een vernietigend rapport over de ondeugdelijke munitie en de medische hulp.

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft deze zorgen bij de meeste partijen grotendeels kunnen wegnemen. Zo lieten VVD, GroenLinks, D66, CDA, 50 PLUS, ChristenUnie, SGP en de PvdA weten dat zij na toezeggingen over onder meer tijdige medische evacuatie per helikopter instemmen met de verlenging.

Minusma
SP, PVV, DENK en de Partij voor de Dieren (PvdD) staan niet achter de verlenging van de bijdrage aan Minusma. Sadet Karabulut (SP) en Femke Merel Arissen (PvdD) vinden de tijd sinds het verschijnen van het rapport te kort om te kunnen overzien of alle problemen daadwerkelijk zijn opgelost. Arissen ziet bovendien een vicieuze cirkel van geweld in Mali en denkt niet dat de missie dit kan verhelpen, terwijl ook volgens Karabulut de veiligheidssituatie verslechtert. Forum voor Democratie was niet aanwezig.

Minister Bijleveld benadrukt dat ze de uitzending voelt als een zware verantwoordelijkheid, maar dat ze voldoende vertrouwen heeft om de mannen en vrouwen op pad te sturen. Ze herhaalde dat er verbeteringen zijn doorgevoerd.

Resolute Support
De Tweede Kamer steunt ook de verlenging met een jaar van de bijdrage aan de missie Resolute Support in Afghanistan. De missie moet bijdragen aan de opbouw van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Ook hier klonken kritische geluiden van onder meer SP, PVV en DENK, die de verlenging niet steunen. Kamerlid Raymond de Roon van de PVV zei dat de balans van vijftien jaar hulp aan Afghanistan negatief is en dat de Taliban terrein winnen.

Tweede Kamer achter verlengen missie Mali
Tweede Kamer achter verlengen missie Mali (Foto: ANP)