Macron: bezig klimaatstrijd te verliezen

De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak voor tal van wereldleiders en topmensen uit het bedrijfsleven gezegd dat de wereld bezig is de strijd tegen klimaatverandering te verliezen. "We gaan niet snel genoeg. We moeten allemaal in actie komen", zei Macron tijdens de 'One Planet Summit' in Parijs.

Macron probeert de bereidheid aan te wakkeren om meer te doen tegen de opwarming van de aarde. Die heeft een knauw gekregen doordat president Donald Trump de VS heeft teruggetrokken uit het klimaatakkoord dat twee jaar geleden in de Franse hoofdstad werd gesloten.

Afgesproken werd toen de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd te beperken tot minder dan 2 graden Celsius. Dat gaat met de plannen die er nu liggen niet lukken. Die duiden op zeker drie graden warmer. "Dat lijkt niet op wat we ons hebben voorgenomen".

Kerry geeft hoop

John Kerry gaf Macron hoop op verbetering. De Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de VS de bestaande klimaatdoelstellingen kunnen halen ondanks Trump. Hij wees op de betrokkenheid van Amerikaanse staten en bedrijven bij de problematiek. "Het zal moeilijker zijn maar het betekent niet dat we het niet gaan redden".

Op uitnodiging van Macron vergaderden dinsdag meer dan vijftig staatshoofden en regeringsleiders, talrijke toonaangevende zakenlieden en milieudeskundigen over de aanpak van klimaatverandering. Uit ruim honderd landen kwam een delegatie naar Parijs. De centrale vraag was hoe ondernemingen en investeerders aan boord kunnen worden getrokken voor de bescherming van het klimaat door onder meer de uitstoot van CO2 drastisch te verminderen.

Macron: bezig klimaatstrijd te verliezen
Macron: bezig klimaatstrijd te verliezen (Foto: ANP)