FOK! Wat een weer: terug naar de moderne tijd

Decemberregen is geen zegen.

Goeiedag!

Ik ben ook weer terug op aarde. Collega Monique nam gisteren de honneurs waar, want ik was inderdaad aan het buiten spelen.   Zo'n gelegenheid als gisteren krijg je namelijk niet vaak in ons land. En dat nog twee keer na elkaar. Wat was er nou aan de hand? Zowel zondag als maandag trokken er twee depressies net ten zuiden of net over ons land, maar op een zodanige manier dat vooral de koude lucht het won. Helaas kwam een deel van ons land gisteren in de zogenoemde 'warme sector' terecht dat er ook regen en ijsregen viel. IJzel is vooralsnog nergens voorgekomen. In Maastricht was het gewoon 7 graden. En weet je wat ook opviel? Het was nergens serieus aan het vriezen. Het was echt kantjeboord, maar door de intensiteit en de diepte van de lagedruk bleef de lucht voldoende koud om de neerslag in een groot deel van het land als sneeuw te blijven laten vallen. Vaak sneeuwde het bij -0,1 tot + 0,1. Een heel bijzondere situatie. Ik heb er echt even van genoten. Ik ben zelf niet echt een winterliefhebber, maar situaties als gisteren vind ik prachtig. Droge vorst met zon dat is het weertype waar ik een broertje dood aan heb, maar dat zullen de schaatsliefhebbers niet zo waarderen denk ik.   Zo'n lagedruk zoals dat we de laatste dagen zagen komt maar heel zelden voor. De grootste hoeveelheid sneeuw werd op de Veluwe gemeten en bedroeg zo'n 40 cm. Daar lag echter al sneeuw van het weekend.  In een brede strook over het midden en westen, dus lager gelegen viel er 7 tot 18 cm sneeuw. In ieder geval hoeveelheden die we misschien de komende jaren niet meer meemaken, gezien de laatste winters. Toch kan het dus nog best voorkomen zoals we zien.

Terug naar het heden. De temperaturen begonnen wel op te lopen, maar het ging langzaam. Er lag zoveel sneeuw dat het kwik toch moeite had. De zon scheen vandaag ook op veel plaatsen, maar er vielen ook enkele felle winterse buien. Daarbij kwam ook onweer voor. Aan zee werd het toch al 6 graden, terwijl het in het binnenland nog maar een graad of 3 werd. In een bui lager. 

En dan is het komende nacht uitkijken voor gladheid door opvriezing en sneeuwresten.

Maar ja, dan morgen. Dat is dan weer een heel ander plaatje. Eigenlijk iets wat volkomen normaal is geworden voor de winters in ons land. Bewolkt en af en toe regen. Met name in de ochtend en in de avond kan het even flink doorregenen. Zodoende smelt de sneeuw snel weg. Al kan er zeker in het diepe binnenland nog even wat nat gevlok te zien zijn. De maxima komen uit tusen de 4 in het oosten en 6 a 7 in het westen. Het gaat daarbij ook flink waaien, tot stormachtig aan de kust. In het binnenland tot vrij krachtig of krachtig uit zuid-zuidwest.

En dan de dagen erna? Moah, wel even genoeg tekst voor vandaag. Morgen méér over de rest van de week.  

Fijne avond.  

Nederland
 

Sneeuw bij Stephan (Foto: Stephan5)
Ook als weerman moet ik nog even een plaatje van de sneeuw laten zien. Op dat moment begon het echt intensief te sneeuwen. (foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!