Twee doden in Gazastrook door eigen raket

Twee Palestijnen in de Gazastrook zijn dinsdag om het leven gekomen toen een raket waarmee ze op weg waren ontplofte. Aanvankelijk namen Palestijnse waarnemers aan dat de twee leden van de radicale beweging Islamitische Jihad dinsdag vanuit de lucht door een Israëlisch projectiel waren getroffen. Maar het Israëlische leger verklaarde helemaal niets met het voorval te maken te hebben.

Later liet Islamitische Jihad weten dat de twee die op een motorfiets in het noorden van de Gazastrook reden, door de explosie van hun eigen raket zijn omgekomen. De twee waren bezig met de voorbereiding van een militaire missie, aldus de beweging.

De spanning is in de Gazastrook opgelopen door de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Er zijn raketten naar Israël afgevuurd vanuit de strook. Israël heeft daar ook met aanvallen op gereageerd. Maar de kwestie Jeruzalem wordt in het Midden-Oosten niet overal tot eerste prioriteit gerekend. In de Gazastrook zorgde bijvoorbeeld een arbeidsconflict tussen ambtenaren en het bestuur van de beweging Hamas dinsdag voor een proteststaking van tienduizenden mensen.

Ook lijkt de opkomst bij een spoedconferentie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) over de kwestie Jeruzalem woensdag tegen te vallen. Naar het door de Turkse president Erdogan in Istanbul bijeengeroepen topberaad gaat naar het zich laat aanzien een aantal belangrijke regeringsleiders of staatshoofden niet. Zo zouden de leiders van Algerije, Egypte, Irak, Marokko, Saudi-Arabië en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) het laten afweten.

Twee doden in Gazastrook door eigen raket
Twee doden in Gazastrook door eigen raket (Foto: ANP)