Rijkswaterstaat: maandag gevaarlijk op de weg

Weggebruikers moeten maandag de hele dag rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden, meldt Rijkswaterstaat. De dienst adviseert mensen zo mogelijk thuis te gaan werken.

Zondagnacht en maandag tijdens de ochtendspits kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten en sneeuwresten. In de loop van maandagochtend gaat het naar verwachting in een groot deel van het land opnieuw flink sneeuwen. Dat kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden en grote vertragingen, vooral in de avondspits.

Volgens de ANWB dreigt maandag een herhaling van het scenario van zondag. "We vrezen vooral voor de avondspits. Die wordt heel pittig", aldus de ANWB.

Rijstijl aanpassen

Rijkswaterstaat adviseert mensen die toch in de auto stappen de weersverwachting en de verkeersinformatie in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. "Dat betekent voldoende afstand houden en langzaam rijden", aldus Rijkswaterstaat.

Tussen zaterdag 20.00 en zondag 18.00 uur heeft Rijkswaterstaat tien miljoen kilo zout gestrooid. Ook zondagavond en -nacht en maandag zet Rijkswaterstaat al het beschikbare materieel en personeel in om de wegen zo begaanbaar mogelijk te houden. Behalve strooiwagens en sneeuwschuivers gaan ook zogenoemde calamiteitenmachines de weg op die ijsplaten bestrijden door een warme zoutoplossing op het ijs te spuiten.

Rijkswaterstaat: maandag gevaarlijk op de weg
Rijkswaterstaat: maandag gevaarlijk op de weg (Foto: ANP)