FOK! Wat een weer: sneeuw, regen, gladheid en storm!!

December vol met mist, goud in de kist.

Goeiedag of avond of nacht.

Code: ORANJE

Morgen wordt het een bijzondere dag in ons land. Maar vóór ik daarover begin even een terugblik op afgelopen nacht en vanochtend, want ook toen was er al in een deel van het land sprake van een flink pak sneeuw. Op de Veluwe viel er plaatselijk 15 tot 20 centimeter sneeuw. Wat gisteravond ook opviel was dat een kleine afstand al verschil uitmaakte tussen regen of sneeuw. Hier in Haarlem bleef het gewoon bij regen, maar in Amsterdam en in andere delen van Noord-Holland was het helemaal wit van de sneeuw. Ook enkele flinke onweersontladingen maakte deel uit van het geheel.

Enfin, nu even kijken naar het actuele. Vandaag vielen er ook nog winterse buien en ook nu kwam er nog zo her en der onweer voor. In de loop van de middag zag je de buien wegtrekken naar het oosten toe. Dit op nadering van een zwakke rug van hogedruk die de komende nacht passeert. Het koelt hierbij af tot rond het vriespunt. Het kan dus overal glad worden. Misschien valt er nog een winterse bui.

En dan morgen. Het gaat sneeuwen, maar niet iedereen krijgt evenveel. Het hangt allemaal samen met een depressie die over ons land naar het oosten trekt. Rond een uur of 9 begint het in het zuidwesten te sneeuwen en dat trekt dan allemaal naar het noorden en oosten toe. Een heel groot deel van het land krijgt met intensieve sneeuwval te maken. Het gaat hierbij om hoeveelheden van 5 tot 10 centimeter en misschien nog wel meer. 

Toch duurt dit feest ook niet zo heel lang. Rond het middaguur begint de zachtere lucht vanuit het zuidwesten terrein te winnen. In Zeeland, Brabant en Limburg gaat de sneeuw dan ook geleidelijk over in regen en zal het aanwezige sneeuwdek snel wegsmelten. Daar worden rond het einde van de middag ook maxima van 6 tot 8 graden verwacht.

In het midden en oosten gaat dat allemaal iets langzamer en kan de sneeuwval wat langer aanhouden. Toch gaan ook die streken uiteindelijk voor de bijl, ik verwacht dat rond een uur of 4. Maar dan staan er waarschijnlijk al veel sneeuwpoppen.   Ook hier kan het toch al zo'n 4 a 5 graden worden.

Het is momenteel nog maar de vraag of die zachte lucht ook het noorden bereikt. Die kans is vrij klein, en daar blijft de neerslag waarschijnlijk gewoon in de vorm van sneeuw. Daar blijft het dan ook rond het vriespunt. 

Wat valt ons verder op? De wind. Aan de achterzijde van de depressie komt er ook een venijnig windveld te staan. Ik sluit zelfs niet uit dat het aan de Zeeuwse- en Zuid-Hollandse kust even gaat stormen uit het zuidwesten, terwijl er in de Limburgse heuvels zware windstoten mogelijk zijn. Misschien wel tot 100 km/u. Dit windveld trekt ook langzaam noordwaarts langs onze kust. Van de sneeuw blijft hier dus niet veel meer over.

Samenvattend: Eerst sneeuw, in een groot deel van het land overgaand in regen. 

Zijn we er dan al? Nee, want maandag kan het in een deel van het land opnieuw zeer interessant worden met sneeuwval. Toch is het nog te vroeg om daar nu al iets over te zeggen, maar ik blijf uiteraard op post, al ga ik zelf natuurlijk ook even buiten spelen morgen.

Ik denk dat ik morgenochtend wel met een update kom. 

Pas op in het verkeer morgen.

Nederland
 

Sneeuw in Borne (Foto: Drizzt_doUrden)

Ook sneeuwbuien in Borne. Drizzt_DoUrden maakte gisteravond dit winterse plaatje. (Foto: Drizzt_DoUrden)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!