Stockfoto vrij van auteursrecht volgens rechtbank

De rechtbank Noord-Holland heeft op 6 april vorig jaar een opmerkelijke uitspraak gedaan. De raad voor de rechtspraak publiceerde gisteren op verzoek van FOK! het vonnis dat werd gewezen in een rechtszaak die was aangespannen door MediaPro en Masterfile aangaande een auteursrechtclaim op een foto.

De foto in kwestie, een 'natuurgetrouwe opname van een temperatuurmeter op een dashboard in een auto', zou toebehoren aan genoemde organisaties. Zij claimden dan ook dat de websitehouder de foto zou verwijderen en een schadevergoeding zou betalen. Echter, de twee bedrijven kregen van de rechtbank het deksel op de neus.

De rechter oordeelde namelijk dat de foto 'niet creatief' genoeg was om het auteursrecht te claimen. Om dat recht te mogen claimen moet er namelijk sprake zijn van een 'persoonlijk stempel' van de fotograaf en moet er tevens sprake zijn van een 'eigen, oorspronkelijk karakter'. Daar was bij deze foto geen sprake van, volgens de rechter. 

In de bewuste zaak is dan ook niet de gedaagde veroordeeld voor het onrechtmatig gebruiken van een foto, maar zijn de eisers veroordeeld tot het betalen van de advocaatkosten van de websitehouder, te weten 7.294,92 euro.

Vonnis rechtbank Noord-Holland

Vonnis rechtbank Noord-Holland