Ongelofelijke stunt van hockeyers India tegen België, Bhubaneswar ontploft

De Indiase hockeyers hebben het op het oog ongenaakbare en favoriete België – drie zeges in de poulefase – op de HWL Final in Bhubaneswar voor een uitzinnig thuispubliek in de kwartfinale met shoot-outs verslagen na een 3-3 gelijkspel. India was in de poule nog blijven steken op slechts één gelijkspel tegen Australië en twee nederlagen.

Maar dat maakte woensdagavond niet uit in een uitverkocht Kalinga Stadium. De hockeyers van Nederlander Sjoerd Marijne kwamen op een 2-0 en 3-2 voorsprong, maar zagen de Belgen telkens terugkomen, twee keer via topscorer Loïck Luypaert. Het werden uiteindelijk shoot-outs en die werden matig genomen door de Belgen en beter door de Indiërs. De shoot-outs werden met 2-3 gewonnen door India. Het thuispubliek was helemaal uitzinnig en droeg India naar de overwinning. Nadat India al was afgeschreven dit toernooi na twee matige wedstrijden, stond het op uit de dood. Dankzij het format van het toernooi waar iedereen de kwartfinale haalde, waardoor India een rustdag meer had dan België, dat dinsdag nog tegen Oranje speelde. De Belgen kwamen er moeilijk aan te pas.

Marijne was uiteraard apetrots na de wedstrijd. ‘Dit is zo ongelofelijk positief, tegen een van de beste teams van de wereld. Iedereen in het team haalde ook minimaal een zeven. Ik zag een heel ander team dan de vorige wedstrijd’, zei de coach. Hij had samen met het team op de tribune de wedstrijd Nederland-België (0-3) dinsdag gekeken. ‘Ik zag samen met Raoul Ehren wel mogelijkheden. Wij hebben vandaag laten zien dat we rustig kunnen blijven. Wij hebben België grote delen van de wedstrijd gewoon onder druk gezet. Het allermooiste is dat ze er ook echt in geloofden. Prachtig om het team zo te zien. Toen we de shoot-outs haalden was ik al trots op onze prestatie. Raoul had nog wat dingen aangepast bij ons in de shoot-outs de afgelopen tijd. Heel bijzonder om dit samen met hem mee te mogen maken.’

Bij de Belgen heerste een apart gevoel. Het eerste wat aanvoerder Thomas Briels zei was: ‘Mooi dit. Dit maak je als hockeyer maar een paar keer in je carrière mee’, doelend op de bijna tienduizend Indiërs in het stadion. ‘Maar het zou lekker zijn als er eens tienduizend man voor ons zouden zijn’, refeerde hij aan het Wagener Stadion en het EK, toen België de finale verloor van Nederland. ‘Het is geen drama. Dit is geen titeltoernooi. Maar het is wel zuur. Wij hadden wel een team om hier de finale te spelen. Zij hebben goed gespeeld. Wij hebben ons niveau niet gehaald.’

België-India 2-3 (0-2)
’31 Gurjant Singh 0-1
’35 Harmanpreet Singh 0-2 (sc)
’39 Loïck Luypaert 1-2
’46 Loïck Luypaert 2-2
’46 Rupinder Singh (sc) 2-3
’53 Amaury Keusters 3-3

India wint de shoot-outs met 2-3

Spanje-Australië

Dankzij vier rake strafcorners is Australië de eerste halve finalist van de HWL Final in Bhubaneswar. De fysiek imponerende Australiërs zagen eerst Spanje op voorsprong komen, maar dankzij Jeremy Hayward, Aaron Kleinschmidt en twee keer Blake Govers (ex-Bloemendaal) liepen de Kookaburras uit naar een duidelijke zege. Nadat Govers de 1-4 had gemaakt kwam de Spaanse frustratie, die zich uitte in een groene kaart voor Marc Salles en een gele voor Sergi Erique.

Spanje-Australië 1-4 (1-1)
’20 Marc Garcia 1-0
’28 Jeremy Hayward 1-1 (sc)
’48 Aaron Kleinschmidt 1-2 (sc)
’50 Blake Govers 1-3 (sc)
’50 Blake Govers 1-4 (sc)