Nieuw parcours Omloop Het Nieuwsblad voorgesteld

Over 81 dagen start het Belgische wielerseizoen met de Omloop Het Nieuwsblad. In Ninove werd dinsdag het parcours voor de editie van 2018 voorgesteld. Het peloton vertrekt vanuit Gent en de laatste zestig kilometer zullen identiek zijn aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove. De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg zullen de scherprechters zijn in de finale van de Belgische openingskoers.

Het peloton vertrekt op 24 februari vanuit Gent voor een wedstrijd van 196,2 kilometer. De renners krijgen eerst een vlakke aanloop van zestig kilometer voordat ze de eerste hellingen en kasseistroken tegenkomen. In totaal moeten de wielrenners dertien hellingen en acht kasseistroken verwerken, om te beginnen met de Haaghoek – Leberg.

Na een eerst lus met daarin de kasseien van de Huisepontweg en de Holleweg en de beklimmingen van Den Ast en de Katteberg, krijgen de renners opnieuw de Haaghoek en de Leberg te verwerken. Ook in de derde lus krijgen de wielrenners het duo Haaghoek en Leberg voor de kiezen met daartussen de beklimmingen van de Kokkerelle, de Wolvenberg, de kasseien van de Ruiterstraat, de Jagerij en ten slotte de beklimming van de Molenberg op 52 kilometer voor het einde. 

Op iets minder dan veertig kilometer van de streep staat de negende helling op het programma de Berendries, onmiddellijk gevolgd door de Valkenberg en Tenbosse. Daarna is er een klein tussenstuk waarna op zestien kilometer van de streep de Muur van Geraardsbergen beklommen moet worden. De Bosberg is de laatste helling van de Omloop Het Nieuwsblad, waarna de streep twaalf kilometer verder ligt in Ninove op de Halsesteenweg.

"De laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove",
 vertelt Wim van Herreweghe van organisator Flanders Classic op de routevoorstelling van de Omloop van het Nieuwsblad. "Deze finale, met exact dezelfde opeenvolging van hellingen, staat bij vele renners en wielerfans in het geheugen gegrift. Dat de eindmeet op exact dezelfde plaats geschilderd zal worden als vroeger, kan haast niet symbolischer."

"Het wordt voor vele wielerfans een blij weerzien met het vertrouwde finaletraject", zegt koersdirecteur Peter van Petegem, die in 1999 en 2003 op dit parcours zelf zegevierde in de Ronde van Vlaanderen. "De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding."

"De nieuwe generatie renners, die nooit op het oude parcours van de Ronde hebben gereden, staan te popelen voor deze finale. De Omloop heeft als opener van het nieuwe seizoen steeds een grote mediatieke aantrekkingskracht gehad en dat zal er met deze finale niet minder om worden. Het belooft een spektakelstuk te worden."

Beelden van de laatse zestig kilometer Ronde van Vlaanderen (Bron: YouTube)