Geen Rusland op Olympische Spelen, wel 'neutrale atleten'

Op de Olympische Winterspelen van Pyeongchang zal in februari geen enkele keer het Russische volkslied gespeeld worden en zal de Russische driekleur niet gehesen worden. Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten het Russisch Nationaal Olympisch Comité (ROC) te schorsen wegens het grote staatsdopingschandaal.

Het voornaamste gevolg daarvan is dat Rusland niet als zodanig op de Spelen zal verschijnen. Wel is de deur geopend voor bepaalde sporters om onder de olympische vlag uit te komen als neutrale sporter. Zij vallen dan onder het team 'Olympic Athlete from Russia', met als officiële afkorting OAR. 

De sporters die als neutrale atleet deel willen nemen moeten wel aan strenge eisen voldoen. Uiteraard moeten ze zich voor de Spelen geplaatst hebben en daarnaast mogen ze geen bekende dopinggeschiedenis hebben. Ook moet men een uitgebreid programma aan dopingtests volgen en met succes afronden. 

Vooral de verantwoordelijken voor het grote schandaal, de leidinggevende figuren in plaats van de sporters, worden hard aangepakt. Onder meer oud-sportminister Vitaly Mutko zal nooit meer een accreditatie krijgen voor de Spelen, terwijl mensen van het ROC zich ook niet in Pyeongchang hoeven te melden. 

De volledige lijst met eisen is hier te vinden.

Geen Rusland op Olympische Spelen, wel 'neutrale atleten'(Pro Shots / Action Images)
Geen Rusland op Olympische Spelen, wel 'neutrale atleten'(Pro Shots / Action Images)