Twijfelachtige primeur voor verliezende hockeyheren op HWL

Een primeur voor de Nederlandse hockeyheren. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de Nederlandse hockeymannen geen enkele wedstrijd in de groepsfase van een titeltoernooi weten te winnen. De ploeg verloor zijn derde en laatste groepwedstrijd met 3-0 tegen België. De nederlaag heeft geen gevolgen voor het toernooi, want alle acht de landen gaan door naar de kwartfinales. Eerder ging de ploeg ook al onderuit tegen Spanje (2-3) en speelde het gelijk tegen Argentinië (3-3). 

Dinsdag kwam Oranje in het tweede kwart op achterstand. Loic Luypaert benutte tot tweemaal toe een strafcorner voor België. In het derde kwart was het Tom Boon die met een strafcorner de 3-0 op het bord zette. In het laatste kwart dacht Oranje nog terug te komen tot 3-1, maar een treffer van Mirco Pruyser uit een strafcorner werd door de videoscheidsrechter afgekeurd omdat de bal niet buiten de cirkel werd gestopt.

Oranje moet nu als nummer vier van poule A het in de knock-outfase opnemen tegen de nummer één van poule B. Dat is Duitsland. België mag het als groepswinnaar opnemen tegen gastland India. Argentinië-Engeland en Spanje-Australië zijn de andere twee duels in de kwartfinale. Als Oranje weet te winnen van Duitsland, is Spanje of Australië de opponent in de halve finale.

Het was woensdagmiddag de derde keer in korte tijd dat Nederland en België tegenover elkaar stonden. Eind augustus kroonde Oranje zich in Amstelveen tot Europees kampioen door de Zuiderburen in de finale met 4-2 te verslaan. Echter in de groepsfase van dat EK werd Nederland nog met 5-0 vernederd door België.