Rechten niet-gelovigen worden geschonden

Atheïsten, agnosten en vrijdenkers krijgen meer en feller te maken met discriminatie en vervolging, lezen we in het AD. In een aantal landen, met name Islamitische, worden ongelovigen gestenigd, krijgen stokslagen of worden in de gevangenis gegooid. In andere landen kunnen ze geen baan krijgen of worden ze zelfs uit de ouderlijke macht gezet.

De informatie is afkomstig uit het rapport Freedom of Thought van de Internationale Humanistische en Ethische Unie. Het rapport constateert dat 85 van de 196 erkende staten in de wereld de rechten van gelovigen, op soms ernstige wijze, geschonden worden. Zo is godslastering strafbaar in 59 landen. In dertien, vooral streng-islamitische, landen staat de doodstraf op afvalligheid.

Ook blijkt uit het rapport dat vandaag aan het Europees Parlement en donderdag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden, dat geweld tegen ongelovigen nauwelijks, en vaak zelfs geheel niet, wordt aangepakt.  Het Humanistisch Verbond roept Nederland op om zich in te zetten voor de vrijheid van niet-gelovigen. "Juist kritische denkers zijn onze bondgenoten in een wereld waarin religieus dogmatisme vrijheid en mensenrechten onder druk zet.