Delegatie SyriŽ verlaat vredesoverleg

Voor de Syrische regeringsdelegatie is de achtste ronde van vredesgesprekken in Genève voorbij. Delegatiechef Bashar al-Jaafari zei dit vrijdag. De gesprekken in Genève onder leiding van de speciale gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, lijken nog steeds vruchteloos. De Mistura wil dinsdag verder praten. Het is niet duidelijk of Jaafari's delegatie die zaterdag op het vliegtuig stapt, dan terugkomt.

Damascus ergert zich aan de houding van door Saudi-Arabië gesteunde soennitische strijdgroepen die blijven eisen dat de Syrische president Bashar al-Assad eerst van het politieke toneel verdwijnt.

De Syrische burgeroorlog brak in 2011 uit na felle protesten tegen het dictatoriale bewind van de clan van Assad. Zijn leger stuitte vooral op zwaar bewapende radicaal soennitische strijdgroepen en raakte uitgeput. Assad werd door hulp van geoefende sjiitische strijders uit Libanon en militair ingrijpen door Rusland in september 2015 van de ondergang gered.

Het land had zes jaar geleden bijna 21 miljoen inwoners. Circa vijf miljoen mensen zijn naar buurlanden gevlucht. Naar schatting negen miljoen Syriërs zijn van huis en haard verdreven en naar schatting 480.000 mensen zijn in de oorlog om het leven gekomen. Eind juni 2012 was er in Genève een grote internationale conferentie voor vrede in Syrië. Het vredesoverleg dat er bij vlagen wordt gevoerd is daar een voortvloeisel van.

Delegatie Syrië verlaat vredesoverleg
Delegatie Syrië verlaat vredesoverleg (Foto: ANP)