Protest tegen Piet in Dokkum mag doorgaan

Tegenstanders van Zwarte Piet krijgen toestemming om komende zaterdag alsnog te demonstreren in Dokkum. Een woordvoerder van de gemeente Dongeradeel, waaronder Dokkum valt, heeft dat donderdag laten weten.

De bijeenkomst wordt gehouden tussen 14.00 en 16.00 uur en vindt plaats op het plein Acht Zaligheden aan de Strobossersteeg. Volgens de gemeente wordt het een "statische manifestatie met muziek, toespraken en het voorlezen van gedichten".

Een aanvraag voor de manifestatie is afkomstig van de Stichting Nederland Wordt Beter, een organisatie die zich naar eigen zeggen richt op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Het doel van de manifestatie is om ,,op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht".

Faciliteren
De gemeente Dongeradeel en de politie zeggen ,,opnieuw" alles in het werk te stellen om dit recht op demonstratie te faciliteren.

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas, zaterdag 18 november, werd op het laatste moment een demonstratieverbod ingesteld. Dat gebeurde nadat twee bussen met actievoerders op de snelweg A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Later zei burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel dat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten en dat dat een reden was voor het demonstratieverbod. Ze liet in het midden of dat voor- of tegenstanders van Zwarte Piet waren.

Protest tegen Piet in Dokkum mag doorgaan
Protest tegen Piet in Dokkum mag doorgaan (Foto: ANP)