FOK! Wat een weer: koud en kans op gladheid

De winter staat voor de deur, hopelijk met veel kleur.

Goeiedag of avond of nacht.

Het was vandaag een boeiende weerdag in het westen. Talrijke buien lieten daar weer vele milimeters regen achter. Soms kwam het ook tot hagel en onweer. Hoe verder je naar het oosten ging, hoe droger het werd. Pas aan het eind van de dag ontwikkelden zich daar ook enkele felle buien. Maar het gros van het land hield het wel meest droog. De zon speelde vandaag maar een bescheiden rol.

In Belgie kwam het echter tot echte sneeuwbuien die soms een paar centimeter wit spul achterlieten. Daar was de aangevoerde lucht wat kouder. Op sommige plekken kwam het daar tot een verkeersinfarct door de sneeuw. Neerslagcijfers lopen daar op tot meer dan 40 millimeter, deels als sneeuw. Dus de eerste ronde voor de winterliefhebbers is voor onze zuiderburen.

De komende uren blijven de kustprovincies nog gevoelig voor buien met alles erop en eraan. In het binnenland klaart het geleidelijk aan op en kan het licht gaan vriezen. Ook kunnen er mistbanken ontstaan die dan kunnen aanvriezen. Gladheid is dus zeker mogelijk. Ook in de kustprovincies is die kans aanwezig. Hetzij door winterse buien, hetzij door heldere momenten waardoor het ook daar flink afkoelt. De wind draait later naar het noordoosten zodat de buien zich dan beperken tot het Waddengebied.

Dit plaatje zien we morgen ook.  Een enkele winterse bui in het noorden, terwijl het in de rest van de dag overwegend droog is. Ook komt er wat meer ruimte voor de zon. Wolkenvelden blijven echter wel overheersen. Het is een koude dag met 1 tot 4 graden. Er staat niet veel wind.

Fijne avond!

Nederland
 

Opklaringen en buienontwikkeling (Foto: DJMO)

Buien in ontwikkeling, gezien door Monique. Aan buien geen gebrek de laatste dagen. (foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!