Wilders doet aangifte tegen premier Rutte

PVV-voorman Geert Wilders heeft donderdag aangifte gedaan tegen premier Mark Rutte wegens discriminatie. Hij is "overtuigd een goede kans te maken" met de aangifte. Meer dan 36.000 mensen ondersteunen de zaak, aldus Wilders. Hij had hun steunbetuigingen bij zich.

Er zijn volgens Wilders "honderden voorbeelden" te noemen waaruit zou blijken dat de premier de "gewone Nederlander" discrimineert. Hij wees daarbij onder meer op het feit dat asielzoekers geen ziektekosten hoeven te betalen. Volgens Wilders worden asielzoekers, maar ook bijvoorbeeld buitenlandse beleggers voorgetrokken. Hij sprak van "crimineel gedrag" van de minister-president.

"We hopen dat deze aangifte net zo serieus wordt genomen als andere aangiftes", zei Wilders. Hij denkt niet dat zijn aangifte kansloos is, maar waarschuwt al wel dat hij desnoods naar de rechter kan stappen om af te dwingen dat justitie tot vervolging van de premier overgaat.

Dat Wilders naar de politie stapt doet niets af aan het parlementaire werk, vindt hij. "We hebben het in de Kamer geprobeerd, maar Rutte luistert niet en dan moet hij ook maar voelen hoe het zit", zei de PVV-voorman.

Wilders doet aangifte tegen premier Rutte
Wilders doet aangifte tegen premier Rutte (Foto: ANP)