Sylvana Simons bovenaan Kleurrijke Top 100

Sylvana Simons staat dit jaar bovenaan de Kleurrijke Top 100, een ranglijst die moet aangeven hoe kleurrijk en divers ons land is. De politica en voormalig presentatrice volgt Peter R. de Vries op, die de prijs vorig jaar overhandigd kreeg.

De jury heeft Simons op nummer 1 gezet omdat zij "in het publieke debat zaken bespreekt zoals racisme, sociale ongelijkheid en beeldvorming" en noemt haar een rolmodel. "Ze staat met haar nieuwe politieke partij voor verbinding, diversiteit en solidariteit en durft het voortouw te nemen in actuele debatten die onze samenleving nu bezighouden. Ondanks de (online) bedreigingen, rechtszaken en andere tegenslagen, weet zij met optimisme en realisme mensen te mobiliseren."

De Vries vindt Simons de terechte winnaar. "Het is geweldig zoals zij zaken op de kaart zet. Hoe ze opkomt voor gelijke behandeling en strijdt tegen racisme", zegt hij. "Ondanks dat dit in bepaalde delen van de maatschappij nog steeds veel weerstand oproept en ze niet zelden wordt belaagd, beledigd en besmeurd. En daarom is De Kleurrijke Top 100 ook nog steeds nodig."

Het doel van de Kleurrijke Top 100 is om mensen met een andere achtergrond zichtbaarder te maken voor media, het bedrijfsleven en de politiek. Het is de zevende keer dat de Kleurrijke Top 100 verschijnt. De prijsuitreiking vindt zaterdag plaats.

Sylvana Simons bovenaan Kleurrijke Top 100
Sylvana Simons bovenaan Kleurrijke Top 100 (Foto: BuzzE)