Israël woest op Giro-organisatie wegens 'West-Jeruzalem'

Woensdag werd in Milaan het parcours van de Giro d'Italia van volgend jaar gepresenteerd, inclusief de start in Israël. De plaats van de Grande Partenza, de startplaats, werd aangekondigd als West-Jeruzalem en daarmee werd Israël ogenschijnlijk flink op de piemel getrapt.

Israël annexeerde het Palestijnse Oost-Jeruzalem in 1967, waarna het parlement Jeruzalem in 1980 uitriep als 'ondeelbare hoofdstad van Israël'. De Verenigde Naties erkende dat besluit echter nooit, en het is nog altijd een ietwat gevoelig punt. De overheid dreigt de samenwerking met de Giro-organisatie nu zelfs helemaal op te zeggen.

Minister van Sport en Cultuur Miri Regev en minister van Toerisme Yariv Levin lieten weten dat de Giro vaarwel kan zeggen tegen de overheidssteun als het woordje 'West' niet wordt weggehaald. "Jeruzalem is onze hoofdstad en er is geen oost of west, het is een schending van de afspraken die we gemaakt hebben", klinkt het boos. 

De Giro-organisator, RCS, koos samen met de Italiaanse regering juist specifiek voor West-Jeruzalem als benaming. "We willen ons richten op sport en wegblijven van politieke discussies", aldus koersdirecteur Mauro Vegni. We kunnen nu echter wel stellen dat dat laatste niet helemaal gelukt is.