Eigen satelliet voor Nederlandse luchtmacht

De Nederlandse luchtmacht krijgt zijn eigen satelliet. Halverwege 2019 wordt de satelliet gelanceerd. Het is de eerste keer dat defensie zelf betrokken was bij de bouw van een kunstmaan.

De satelliet, die in samenwerking met onder andere de TU Delft is gemaakt, is al grotendeels af. De kunstmaan heeft de naam Brik 2 meegekregen, een verwijzing naar de prille jaren van de luchtmacht. De Brik was in 1913 het allereerste toestel van de toen net opgerichte Luchtvaartafdeeling, zoals de luchtmacht toen heette.

De krijgsmacht wil met de inzet van de Brik 2 onderzoeken of het in de toekomst rendabel is om zelf satellieten te bouwen en in te zetten. "Nederland wil zelf eigen systemen in de lucht hebben, niet afhankelijk zijn van derden", zegt een woordvoerder. "Je wilt als het kan eigen capaciteit hebben."

De Brik 2 zal onder meer worden gebruikt voor het vergaren van inlichtingen over vijanden op het slagveld. "Denk aan een Reaper (drone), maar dan op veel grotere hoogte", vervolgt de woordvoerder. De Brik 2 moet minimaal drie jaar meegaan. Na maximaal 25 jaar zal de kunstmaan vergaan in de dampkring rond de aarde.

Eigen satelliet voor Nederlandse luchtmacht
Eigen satelliet voor Nederlandse luchtmacht (Foto: ANP)