Julio Poch vrijgesproken

Circa twee uur later dan gepland is bij een rechtbank in Buenos Aires de zitting begonnen waarop vonnis wordt gesproken tegen de Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch en ruim vijftig anderen die worden verdacht van mensenrechtenschendingen tijdens het juntabewind (1976-1983). Tegen Poch is levenslang geëist voor het uitvoeren van dodenvluchten in Argentinië.

Buiten de rechtszaal kan de zitting op een groot scherm worden gevolgd. Het is niet bekend wanneer het vonnis tegen Poch wordt uitgesproken.

De aanklagers verwijten Poch dat hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig vluchten uitvoerde waarbij tegenstanders van de toenmalige dictatuur vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid. Dat gebeurde vanuit de marineschool (ESMA) in Buenos Aires.

Een van de eersten tegen wie woensdag vonnis werd gesproken was Alfredo Astiz, bijgenaamd de ' blonde engel des doods'. Astiz heeft levenslang gekregen. Hij is schuldig bevonden aan onder meer betrokkenheid bij martelingen en moord. Ten tijde van het militaire bewind werkte Astiz in het complex van de ESMA.

Update 22.48 uur
In Nieuwsuur is zojuist bekendgemaakt dat Julio Poch is vrijgesproken. Verdere informatie ontbreekt vooralsnog, want op de valreep kon geen contact met de correspondent ter plaatse worden gelegd.

Update 23.56 uur
De motivering van de uitspraak zal door de Argentijnse rechtbank pas in maart bekend worden gemaakt. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops wil Poch het land ontzettend graag verlaten. In principe kunnen de aanklagers echter nog hoger beroep aantekenen. Daarom is het onduidelijk of Poch weg mag.

Knoops gaf aan dat de verdediging erop was gestoeld dat Poch als gevechtspiloot helemaal niet de kennis had om de vliegtuigen te besturen die bij de zogeheten dodenvluchten werden gebruikt. Het zou tijdens het proces zijn gelukt om dit aan te tonen.

Zitting over Poch met uren vertraging begonnen
Julio Poch vrijgesproken (Foto: ANP)