Trump retweet nepnieuws met filmpje Dumpert

De Amerikaanse president Donald Trump ligt onder vuur nadat hij een drietal videos retweette van vicevoorzitter Jayda Fransen, van de ultranationalistische politieke groepering Britain First. Hij zou er moslims mee willen stigmatiseren. Een van de filmpjes speelt zich af in Nederland en toont volgens GeenStijl helemaal geen moslimimmigrant zoals wordt geclaimd.

Bij dat eerste filmpje, afkomstig van Dumpert, staat "Moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken!". Het tweede is voorzien van het onderschrift "Moslim maakt beeld kapot van Maagd Maria!". En de derde draagt de caption "Islamitische meute duwt tiener van dak en slaat hem dood!".

Journalist Ed Krassenstein geeft commentaar uit de gebruikelijke 'linkse' hoek; volgens hem is het "smerig hoe Trump gebeurtenissen gebruikt om hele groepen te stigmatiseren. Dit is angstzaaierij", zegt Krassenstein volgens The Journal.

Maar er komt ook kritiek uit onverwachte hoek. Zelfs de rechtse commentator Paul Joseph Watson van InfoWars vindt dat de tweets te ver gaan. "Iemand moet eens tegen degene die Trumps Twitteraccount runt zeggen dat her er niet zo fraai uitziet om Britain First te retweeten", aldus Watson.

Fransen werd eerder deze maand schuldig bevonden aan belediging nadat ze een moslima had uitgescholden. Ze toonde zich erg ingenomen dat Trump haar tweets had geretweet.

GeenStijl, waarvan Dumpert onderdeel is, wijst er echter op dat de dader in het Nederlandse filmpje helemaal geen 'moslimmigrant' is "maar gewoon een Nederlander". Dankzij Dumpert werd de dader opgespoord en aangehouden, schrijft de site erbij, en besluit met de hashtag #Fakenews.

De video in de derde tweet is schokkender: linkje