Oorlogsmisdadiger dood na drinken gif in JoegoslaviŰtribunaal

De Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak heeft woensdag na het horen van zijn vonnis in het Joegoslaviëtribunaal een drankje ingenomen dat vergif zou zijn. Praljak had net gehoord dat zijn gevangenisstraf van 20 jaar in hoger beroep overeind bleef. De zitting werd daarop stilgelegd, meldt de BBC.

Praljak stond na het vonnis op en zette een glaasje aan zijn mond waarvan hij ogenschijnlijk de inhoud achterover sloeg. "Ik heb vergif genomen", zei hij vervolgens, wat zijn advocaat tegenover de rechter zou hebben bevestigd.

Er ontstond vervolgens verwarring in de rechtszaal in Den Haag. De rechter zei dat het glas moest worden bewaard en er is een ambulance ingeschakeld.

De 72-jarige Praljak was in 2013 in eerste aanleg veroordeeld wegens misdaden die hij tussen 1992 en 1994 tijdens de Bosnische oorlog pleegde, in de Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina.

Update 16.16 uur
Eerder meldden we al het gerucht dat Praljak was overleden. Het nieuws wordt inmiddels door de Kroatische staatstelevisie bevestigd, aldus de New York Times. Het is het dramatische sluitstuk van een proces dat elf jaar duurde, en een grote domper op de allerlaatste zaak van het Joegoslaviëtribunaal.

Een medewerker van het tribunaal zegt tegen de krant dat Praljak zelfs al was overleden voordat hij naar het ziekenhuis werd vervoerd. De Nederlandse autoriteiten hullen zich vooralsnog evenwel in stilzwijgen.

Update 17.35 uur
Het Joegoslaviëtribunaal heeft de dood van Praljak ook bevestigd, meldt de NOS. Nederland stelt een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder de Bosnisch-Kroatische politcus en generaal Praljak zich van het leven kon beroven, nadat de rechters zijn veroordeling wegens onder meer moord en verkrachting definitief hadden gemaakt.

Er volgen nog uitspraken tegen vijf medeplichtingen. Die zullen in een andere rechtszaal plaatshebben, want de zaal waar Praljak het gif dronk "is nu een plaats delict", aldus de rechters. Volgende maand sluit het tribunaal voorgoed.