Harry+Meghan roundup voor hopeloze romantici

De Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle zijn verloofd. Groot-Brittannië staat op zijn kop, behalve premier Theresa May: zij baalt als een stekker want ze moest juist een belangrijke Brexit-toespraak voor industriëlen doen die niemand vandaag nog een zak kon schelen. Veel mensen kan die hele verloving ook niets schelen. Voor de hopeloze romantici daarom een zogeheten roundup.

Bij wijze van waarschuwing: die bestaat uit beschrijvingen van het toekomstige koninklijke stel, het gekrakeel eromheen, plus eventueel hartverwarmend geachte reacties uit koninklijke en gewonere kringen.

Zij die gelukkig zijn
Prins William, de oudere broer van Harry, en zijn vrouw Kate laten weten blij te zijn met het voorgenomen huwelijk. "Het was geweldig om Meghan te leren kennen en om te zien hoe gelukkig zij en Harry samen zijn."

Daarnaast hebben tevens koningin Elizabeth en haar man Philip verheugd gereageerd op de aangekondigde verloving. Ze zijn blij en wensen het stel alle geluk toe.

Ook de ouders van de aanstaande bruid zijn "ongelooflijk blij" voor hun dochter en Harry. Dat laten ze weten in een officiële verklaring, verspreid door Kensington Palace.

"Onze dochter is altijd een warme en liefhebbende vrouw geweest. Om haar verbintenis te zien met Harry, die diezelfde kwaliteiten deelt, betekent heel veel voor ons als ouders." Thomas Markle en Doria Ragland wensen het stel alvast een leven vol geluk.

Wie is die Meghan nou eigenlijk
Markle raakte in 2011 bekend bij het grote kijkerspubliek toen ze een rol kreeg in de populaire advocatenserie Suits. De 36-jarige Amerikaanse komt nu op een heel ander podium terecht.

Rachel Meghan Markle werd op 4 augustus 1981 geboren in de Californische metropool Los Angeles. Ze is de dochter van een Afro-Amerikaanse moeder en een vader met Iers-Nederlands bloed. Markle bezocht de Northwestern University in de staat Illinois. Ze studeerde er podiumkunsten en internationale betrekkingen. Aansluitend werkte ze enige tijd op de Amerikaanse ambassade in Buenos Aires.

De omschakeling naar het acteren volgde in 2002, toen ze debuteerde met een gastrol in de bekende televisieserie General Hospital. In de jaren daarna speelde Markle rollen in series en films als Century City, Love Inc., The War at Home, 90210, Knight Rider, A Lot Like Love en Remember Me. Wanneer ze als actrice geen werk had, verdiende ze haar geld met modellenwerk.

De relatie met Harry dateert officieel van juni 2016. De prins was niet de eerste man in Meghans leven. Ze had tussen 2004 en 2013 een relatie met acteur en producer Trevor Engelson, met wie ze van 2011 tot 2013 was getrouwd. Iets meer dan een jaar geleden maakte de koninklijke familie een einde aan de onophoudelijke reeks geruchten over de prins en de actrice en bevestigde dat het tweetal een relatie had.

Vanaf dat moment traden de twee meer en meer openlijk naar buiten als stel. Markle gebruikte in september dit jaar het blad Vanity Fair om over zichzelf en Harry te vertellen. "We zijn gewoon twee mensen die verliefd en gelukkig zijn. We gingen stilletjes met elkaar om gedurende zes maanden totdat onze relatie nieuws werd."

Ze wordt de tweede Amerikaanse die met een Britse prins in het huwelijksbootje stapt. In 1937 gaf Edward de Britse troon op om als prins te kunnen te trouwen met zijn grote liefde Wallis Simpson. Saillant detail is dat een van Meghans voorvaders, de baron John Hussey, in 1537 op last van koning Hendrik VIII werd onthoofd.

Ja maar hoe ging dat aanzoek nou
Harry en zijn kersverse verloofde poseerden maandag voor hun eerste gezamenlijke foto (zie onder) sinds de bekendmaking van hun huwelijksplannen.

De aanstaande bruidegom kreeg tijdens de fotosessie de vraag of zijn aanzoek romantisch was. Hij reageerde gespeeld verontwaardigd en riep dat het "natuurlijk" een romantisch aanzoek was. Ook vertelde dat prins lachend dat hij "op onze allereerste ontmoeting" wist dat Markle de ware was.

In een interview met de BBC bleek overigens dat het tweetal elkaar via een blind date, opgezet door gezamelijke vrienden, had ontmoet.

Leuk, maar waar gaan ze dan wonen?
Da's geen kattepis. Ze krijgen een woning in het Londense complex van Kensington Palace, genoemd naar het dorpje Kensington dat daar ooit lag.

Daar werd begin zeventiende eeuw een landhuis neergezet. Dat is in 1689 gekocht door de uit Nederland afkomstige Engelse koning William III, in ons land stadhouder Willem III (1650-1702). Willem wilde het stinkende, natte centrum van Londen zo snel mogelijk uit en vond het landhuis een prachtige plek voor een koninklijk verblijf. Hij en zijn vrouw Mary bouwden er een paleis. Beiden stierven in dit pand dat daarna door verscheidene Britse vorsten is uitgebreid.

Ondanks het feit dat Kensington Palace erg geliefd is bij veel 'royals', is het nooit een officieel paleis voor de vorst geworden. De laatste regerende monarch die er woonde was George II (1683-1760). Zijn opvolger (George III) vond het maar niks en besloot daarom er woonruimte aan familieleden aan te bieden. Deze functie van 'koninklijk tehuis' heeft het nog steeds.

Het koninklijk paar woont er niet en ook de kroonprins Charles woont verderop in Clarence House. Maar een hele reeks andere 'royals' bewonen delen van Kensington Palace of huizen ernaast. Zowel William als Harry groeiden hier op, maar hun moeder Diana zou het er beklemmend hebben gevonden. De broers wonen er nu allebei.

Onder de andere bewoners van koninklijke bloede zijn de hertog en hertogin van Gloucester en de hertog en hertogin van Kent. Sommigen betalen hoge huren. Meghan gaat bij Harry in Nottingham Cottage wonen, een van de panden aan de noordkant van het eigenlijke paleis. Hun buurman Edward is een neef van koningin Elizabeth. Delen van het imposante paleis zijn voor het publiek geopend. De orangerie is nu een restaurant en er worden prijzige feesten gegeven door particulieren.

Is die Harry dan eindelijk zijn wilde haren kwijt?
Hij is er nog niet zoveel kwijt als zijn broer William, maar de relatie lijkt de prins wat te hebben ingetoomd. Quelle surprise. Harry stond jarenlang bekend als de koninklijke belhamel, maar de laatste tijd behoort hij net als William en diens vrouw Kate tot de favorieten van het Britse koninklijk huis. Zij vormen samen het menselijke gezicht van de royals. Harry schreef vorig jaar geschiedenis door zich openlijk uit te laten over de psychische problemen die hij heeft ondervonden door de dood van zijn moeder, prinses Diana.

Harry stond altijd al bekend als een vrijgevochten prins, voor wiens misstappen veel Britten wel een oogje wilden dichtknijpen. De meesten hebben nog altijd het beeld op hun netvlies van de toen twaalfjarige prins, die met gebogen hoofd achter de affuit met zijn moeders kist liep.

Harry is in veel opzichten de tegenpool van zijn oudere broer, van wie geen grotere jeugdzonde bekend is dan dat hij ooit met popzangeres Britney Spears heeft gemaild. Harry werd als zeventienjarige betrapt toen hij blowde en alcohol dronk, waarop prins Charles hem voor straf een dag naar een afkickcentrum stuurde om de verwoestende effecten van drugsgebruik te zien. Hij haalde in 2005 de voorpagina's van de Britse tabloids omdat hij op een gekostumeerd feest was verschenen in nazi-uniform, compleet met Wehrmacht-insigne en een rode armband met swastika. Harry haastte zich te verontschuldigen en zijn vader liet hem het vernietigingskamp Auschwitz bezoeken.

Na zijn opleiding aan de militaire academie van Sandhurst werd Harry twee keer als helikopterpiloot uitgezonden naar Afghanistan. Na zijn terugkeer bleef hij zich inzetten voor zijn oude kameraden. Hij is de bedenker van de Invictus Games, waar gewond geraakte militairen zich internationaal sportief meten met lotgenoten.

Harry is deels in de voetsporen van zijn moeder getreden. Hij werkte voor aidsprojecten in Lesotho en ook in Groot-Brittannië is hij betrokken bij mensen die besmet zijn met het hiv-virus en bij aids- en tuberculosepatiënten.

Prinses Diana
Harry mist zijn moeder Diana nu hij officieel verloofd is met de Amerikaanse actrice Meghan Markle, vertelde hij tegen de BBC. "Ze zou zonder enige twijfel dolgelukkig zijn als ze Meghan kon leren kennen. Op dit soort momenten mis ik haar heel erg, omdat ik mijn geluk niet met haar kan delen."

Diana overleed in 1997 door een auto-ongeluk in Parijs. De verlovingsring die Harry aan Markle gaf, bevat juwelen van zijn moeder die hij na haar dood kreeg.

Markle was niet gewend aan alle aandacht waarmee haar relatie met prins Harry gepaard gaat. "Ik maakte als actrice niet echt deel uit van de tabloid-cultuur. Ik had een redelijk rustig leven, kon mij volledig op mijn werk focussen." Dat veranderde zodra duidelijk werd dat zij en Harry een relatie hadden. "Ik nam mij voor vooral niet te veel te lezen, en ons vooral te concentreren op onze relatie. Ik ben trots op wie ik ben, en ik ben trots op wie wij zijn als een koppel. Daar gaat het om."

Markle doelt onder meer op haar Afro-Amerikaanse afkomst. Die leidde op social media tot afwijzende reacties toen de relatie bekend werd.

Harry+Meghan roundup voor hopeloze romantici
Harry+Meghan roundup voor hopeloze romantici (Foto: ANP)