Bowler Van Mazijk stunt met halvefinaleplek WK

Bowler Xander van Mazijk heeft op het wereldkampioenschap in Las Vegas voor een forse stunt gezorgd. De 25-jarige Nederlander plaatste zich bij de singles voor de halve finales en deed dat zeer overtuigend.

In de kwalificaties opende Van Mazijk al sterk met een game van 246 punten, wat hij liet volgen door scores van 220, 214, 242, 224 en 227 punten. Daarmee kwam de Nederlander uit op een totaal van 1373 punten, het beste van alle ruim tweehonderd deelnemers.

Maandag wordt om 17.45 uur Nederlandse tijd de halve finale gespeeld tussen Van Mazijk en de Duitser Tobias Börding, die in de kwalificaties plek vier pakte na een play-off. De andere halve finale gaat tussen Israel Hernandez uit Puerto Rico en de Taiwanees Wu Hao-Ming, die de kwalificatie opende met een perfect game van 300 punten.

Gelijk na de halve finales staan de wedstrijden om brons en goud op het programma. Nederland heeft al achttien jaar lang geen WK-medaille gewonnen, dus Van Mazijk kan voor een vrij unieke prestatie zorgen.

Mark Jacobs kwam in de eerste en vooral vijfde game met 192 en 167 punten flink tekort, waardoor hij als negende eindigde. Michael Kok (31e), Johnny Spil (38e), Yorick van Deutekom (148e) en Jeffrey van de Wakker (172e) kwamen er niet aan te pas.

De livestream van de halve finales zal te zien zijn via de website van World Bowling, hier te vinden.