Fiscus kan Big Brother Award winnen

De belastingdienst, een handelaar in gegevens en de organisatie achter de OV-chipkaart zijn in de race voor een expertprijs bij de Big Brother Awards, de prijs voor de grootste privacyschenders van Nederland. Organisatie Bits of Freedom heeft ze genomineerd. De uitreiking is op 11 december in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Bits of Freedom vindt dat de belastingdienst te veel inbreuk maakt op het privéleven van mensen, bijvoorbeeld door camera's bij snelwegen te gebruiken om leaserijders te controleren op privéritten. De Hoge Raad zette daar begin dit jaar een streep door. Focum controleert voor bijvoorbeeld energiebedrijven en telecomproviders of potentiële klanten kredietwaardig zijn. Het bedrijf heeft gegevens van meer dan 10 miljoen Nederlanders, maar die weten daar niets van. Translink, de organisatie achter de OV-chipkaart, gaf reisgegevens van studenten aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van de overheid. Die kon zo controleren of uit huis wonende studenten stiekem niet toch bij hun ouders woonden.

De expertprijs ging vorig jaar naar de gemeente Rotterdam, die op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren.

Publieksprijs
Bits of Freedom maakte eerder de kandidaten voor de publieksprijs bekend. Het kabinet is genomineerd voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd. CDA-leider Sybrand Buma, die wil dat de aftapwet er hoe dan ook komt, ongeacht de uitslag van het referendum daarover, is om die reden ook voorgedragen. Daarnaast kan GGZ Nederland, dat volgens Bits of Freedom persoonsgegevens van patiënten wil doorgeven aan een vergelijker, de prijs krijgen.

De Big Brother Award publieksprijs ging vorig jaar naar toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij wilde zorgverzekeraars meer toegang geven tot medische gegevens van klanten.

Fiscus kan Big Brother Award winnen
Fiscus kan Big Brother Award winnen (Foto: BuzzT)