Nederland naar finale Hockey World League na onrustig duel

In de tweede helft ging het er zo nu en dan heftig aan toe, maar de Nederlandse hockeysters hielden het hoofd koel in de halve finales van de Hockey World League. De 2-0 voorsprong op Zuid-Korea die in de eerste helft was opgebouwd kwam nooit in gevaar. Door de winst treft Nederland zondag om 8.15 uur Nederlandse tijd gastland Nieuw-Zeeland in de finale. Mooi gegeven: de 2-0 van Laurien Leurink was het 100ste doelpunt van de Nederlandse dames in 2017.

Het is een kwaliteit die Oranje nog niet eerder hoefde te laten zien tijdens dit toernooi. De kunst om rustig te blijven als de tegenstander dat niet is. Het vernuft om niet mee te gaan in het gehaaste en chaotische spel van de opponent, maar kalm blijven passen. Doorgaan met werken en beslissingen van de scheidsrechter accepteren.

Zelfs toen Xan de Waard net na rust al rennend een stick tussen haar benen kreeg van Heesun Jang en met veel pijn het veld moest verlaten, hield Nederland het hoofd koel. Laurien Leurink, die tegen het eind van de wedstrijd ook nog eens flink gesandwicht werd door twee Koreanen, prijst de ervaren speelsters van Oranje. "Meiden als Carlien, Marloes en Caia stralen zo veel rust uit. Zij helpen in dit soort wedstrijden de rest om ook kalm te blijven. Daarom ontstaat er geen paniek. Die controle voelt goed."

Eerder troffen Nederland en Korea elkaar in de groepsfase, toen werd het 3-0. Door fysiek een tandje bij te schakelen, hoopten de Koreanen in de halve finale tegen Oranje meer potten te kunnen breken. "Korea heeft ons geanalyseerd en gezien dat ze het compact moeten houden. Dat ze fysieke duels moeten spelen, omdat wij mooi willen hockeyen en combineren. Dat deden ze goed."

Leurink haalde aan dat indien haar ploeg efficiënter was geweest, de score groter had kunnen uitvallen. Opnieuw was het een duel waarin Nederland de overhand had. Dat resulteerde in legio kansen, waarvan er twee in de eerste helft benut werden. Al in de zesde minuut opende Maartje Krekelaar de score. Het is alweer de vijfde treffer van de aanvalster dit toernooi en haar negende in totaal. Samen met Delfina Merino, de topschutter van Argentinië, staat ze met die vijf doelpunten bovenaan de topscorerslijst.

Daar voegde Leurink in de achttiende minuut de 2-0 aan toe. Malou Pheninckx kwam over de rechterachterlijn naar binnen en gaf de bal op een presenteerblaadje aan de aanvoerster van Laren, die slechts binnen hoefde te schuiven. Het is haar twaalfde goal in 49 interlands. Mooier nog is dat het het 100ste doelpunt van Oranje in 2017 was.

Af en toe werd Korea gevaarlijk. Bijvoorbeeld uit de twee corners die de Aziatische ploeg kreeg. De eerste stagneerde halverwege de uitvoering. In hun tweede poging waren de Koreanen heel dicht bij een goal. Koning was gepasseerd, maar plots tikte de Koreaanse inlopende tipper de bal nog uit de doelmond. 

Nederland steekt in uitstekende vorm
Het is alweer de negende wedstrijd op grote toernooien op rij waarin Nederland de nul houdt, de ploeg kreeg al 555 minuten geen tegentreffer. In heel 2017 kreeg Oranje slechts negen goals tegen. Tel daarbij de vijftien gemaakte goals op dit toernooi en we kunnen niet anders spreken dan dat Nederland in uitstekende vorm steekt.

Wat dat betreft kwam dit duel op een goed moment. De formatie van coach Alyson Annan werd zeker in de tweede helft zowel fysiek als mentaal flink getest. Die test doorstonden de Nederlandse ploeg met vlag en wimpel. Maar van enige vorm van verslapping, zal na zaterdag geen sprake zijn. Zondag wacht Nieuw-Zeeland in de finale.

De 4-0 uitslag die in de poulefase tegen de Black Sticks werd gehaald, moet voor de finale worden vergeten. Sinds de kwartfinale staat er een herrezen Nieuw-Zeeland in het North Harbour Hockey Stadium. "Een goede oefening voor morgen", meende Leurink over de halve finale. "Vandaag hebben we het redelijk doorstaan. Nieuw-Zeeland is ook een fysieke ploeg. En in finalewedstrijden is het altijd anders. Die 4-0 telt niet meer. Wij willen voor goud gaan, dus we moeten nog alles geven één laatste keer."