'Kick Out Zwarte Piet en de Grauwe Eeuw mogelijk terreurgevaar'

Op de site van de Rijksoverheid is een Rapport verschenen over extremisme en terreurdreiging in Nederland. Naast de gebruikelijke namen als Islamitische Staat, Pegida en andere extremistische groeperingen zijn ook Kick Out Zwarte Piet en de Grauwe Eeuw benoemd.

"Incidenteel vinden in Nederland confrontaties plaats tussen links- en rechtsextremisten. Hierbij wordt soms door enkele links-extremisten dreigende taal geuit en in sommige gevallen wordt vuurwerk gegooid naar de tegenpartij.Daarnaast was er in deze DTN-periode veel media-aandacht voor de bekladding van de voordeur van de fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FvD). Deze actie is op internet geclaimd onder de gelegenheidsnaam Radicaal Anarchistisch Feministisch Front. Het risico op omvangrijke gewelddadige openbare ordeproblemen zoals in de VS en in Duitsland is in Nederland klein, mede dankzij actief politieoptreden, maar toch zijn deze niet helemaal uit te sluiten. Enkele relatief nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroepen bestaan voornamelijk uit actievoerders met een migrantenachtergrond. Zij strijden tegen (in hun ogen) racistische en koloniale symbolen in de Nederlandse maatschappij, zoals Zwarte Piet, de VOC, straatnamen en standbeelden. De bekendste actiegroepen hiervan zijn Kick Out Zwarte Piet en De Grauwe Eeuw."

Naast links- en rechtsextremistische organisaties wordt ook gewaarschuwd voor toenemend Salafisme onder bijvoorbeeld de Turkse gemeenschap in Nederland en - uiteraard - Jihadisme.

Het huidige dreigingsniveau in Nederland is niveau 4, wat inhoudt dat de dreiging 'substantieel' is.

Dreigingsbeeld Terrorisme
Dreigingsbeeld Terrorisme