Nederlander wordt nieuwe simcoureur voor McLaren

Rudy van Buren heeft de zoektocht van McLaren naar de World's Fastest Gamer gewonnen. De 25-jarige Nederlander versloeg in de finale landgenoot Freek Schothorst in een competitie waarvoor 30.000 aanmeldingen waren. Hij mag volgend jaar simulatiewerk gaan verrichten voor de Formule 1-renstal uit Woking.

Van Buren begon op zijn achtste met karten en werd in 2003 Nederlands kampioen karten. Hij moest echter op zijn zestiende zijn helm noodgedwongen aan de wilgen hangen vanwege het gebrek aan financiële middelen. Hierna viel zijn oog op simracen. "Je zoekt een alternatief, omdat je nog van binnen nog steeds racecoureur bent. Je wilt het circuit op, maar dat is gewoonweg niet mogelijk. Die innerlijke drive om ronde na ronde sneller te gaan is een gevoel dat je niet tot uitdrukking kunt brengen. Ieder jongetje die begint met karten droomt van de Formule 1, maar op een gegeven moment vervaagt jouw droom. Door het winnen van de World's Fastest Gamer kan ik die droom herbeleven."

"Dit is de meest ongelooflijke ervaring geweest en ik kan niet beschrijven hoe ik me nu voel. Vorige week stapte ik het McLaren Technology Centre voor het eerst binnen en nu ik naar buiten loop als hun nieuwste werknemer is geweldig. Ik kan McLaren niet genoeg bedanken voor deze kans; het hier mogen zijn, het ontmoeten van het team en het op mogen nemen tegen zulke sterke tegenstanders is onvergetelijk. Het was het zwaarste sollicitatiegesprek dat ik ooit gehad heb, maar aan het einde wachtte een geweldige beloning. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."

McLaren nodigde twaalf deelnemers uit voor de slotweek in Woking, waarna er steeds meer afvielen. Zij moesten racen op onder meer de Indianapolis Motor Speedway, Suzuka, Interlagos en de 24 uur van Le Mans rijden. In de finale streden Van Buren en Schothorst in de hypermoderne Formule 1-simulator die racecoureurs Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne ook gebruiken. Van Buren toonde niet alleen zijn racesnelheid en -vaardigheden, maar was ook de beste in technische kennis en beschikte over de mentale en fysieke capaciteiten om een Formule 1-auto te ontwikkelen en af te stellen.


Rudy van Buren won de finale van de World's Fastest Gamer (Bron: YouTube)