Schotklok tijdens Australian Open en minder geplaatste spelers op Grand Slams

Tijdens de komende editie van de Australian Open zal een klok bijhouden hoeveel pauze de spelers tussen beide punten hebben. De zogenoemde schotklok wordt voor het eerst bij een Grand Slam-toernooi ingevoerd. Dit hebben de organisatoren van Grand Slam-toernooien bij een vergadering in Londen. 

De scheidsrechter houdt nu nog bij hoeveel tijd spelers hebben, maar dat gaat niet altijd volgens de regels. Met de invoering van de klok kan er niet meer mee worden gesjoemeld. Bij Grand Slam-toernooien hebben spelers nu twintig seconden pauze, maar dat wordt verlengd naar 25 seconden. Dat komt overeen met de tijd die spelers nu al hebben op de ATP Tour.

Tijdens de kwalificaties voor de US Open en de Next Gen ATP Finals, het toernooi voor grootste talenten, tikte de klok al mee in de hoek van de tennisbaan. Deze verandering zou spel sneller en daarmee aangenamer maken om naar te kijken. Rafael Nadal denkt daar echter anders over: "Als de fans korte punten willen en spelers die niet meer nadenken over hun spel, dan is de schotklok een goed idee." De Spanjaard is één van de spelers die veel tijd tussen de punten nodig heeft om al zijn ritueeltjes uit te voeren. 

Er zullen nog een aantal wijzigingen worden doorgevoerd. Vanaf 2019 wordt het aantal geplaatste spelers teruggebracht van 32 naar zestien spelers. Er zijn ook maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat spelers die zich te laat terugtrekken of spelers die zich niet professioneel gedragen niet met het volledige prijzengeld er vandoor gaan. 

De komende editie van de Australian Open gaat op maandag 15 januari van start. Begin dit jaar was Roger Federer in de mannenfinale in Melbourne te sterk voor Rafael Nadal, waardoor de Zwitser het toernooi voor de vijfde keer in zijn loopbaan won. Bij de vrouwen versloeg Serena Williams haar zus Venus Williams in de eindstrijd.