Kamer: géén hoofddoek bij politie

De Tweede Kamer wil agenten niet het recht geven een hoofddoek boven hun uniform te dragen. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat het in bepaalde gevallen wel moet kunnen, maar op dat hellende vlak wil de kamer zich niet begeven. De uitspraak van het College zijn niet bindend.

Het College oordeelde maandag dat de politie zich schuldig maakt aan discriminatie door een agente die weinig contact heeft met burgers te verbieden bij haar uniform een hoofddoek te dragen. VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het "maar goed dat het college geen bindende uitspraken kan doen", want "het uniform staat voor de neutraliteit van de overheid. We staan ook geen SP-buttons toe of ADO-sjaals."

Ook CDA'er Chris van Dam houdt vast aan neutrale kleding voor de politie. Hij wil wel met respect met de uitspraak van het College omgaan en naar manieren zoeken om moslima's voor het vak van agent te blijven winnen. Ronald van Raak van de SP wijst erop dat uniform niet toevallig eenvormig betekent. "Het is belangrijk dat de overheid eenvormigheid en neutraliteit uitstraalt."