Korpschef vreest positie gekozen burgemeester

Korpschef Erik Akerboom is bezorgd over de onafhankelijke positie van de burgemeester als die in de toekomst zou worden gekozen. Hij vraagt zich af wat dit betekent voor de neutrale rol die de burgemeester speelt bij de openbare orde en de veiligheid.

Akerboom sprak zijn zorgen uit in een lezing die hij maandagavond hield in de Ridderzaal in Den Haag, tijdens een bijeenkomst voor overheidsmanagers.

De hoogste politiebaas vraagt zich daarin af of een burgemeester die verkiesbaar is en campagne voert "niet per definitie een politieke burgemeester is?". De politie koestert de rol, het draagvlak en de onafhankelijke positie van de burgemeester, aldus Akerboom.

Heet politiek hangijzer

Volgens hem blijkt ook uit onderzoeken dat burgers de burgemeester juist hoog waarderen als onafhankelijk instituut. "We moeten daar zuinig op zijn", stelt Akerboom.

De gekozen burgemeester is al jaren een heet politiek hangijzer. Nu wordt de burgemeester nog voorgedragen door de gemeenteraad en daarna door de Kroon benoemd, net als de commissaris van de Koning. Het nieuwe kabinet wil die manier van benoeming uit de grondwet halen. De gekozen burgemeester komt daarmee een stap dichterbij.

Korpschef vreest positie gekozen burgemeester
Korpschef vreest positie gekozen burgemeester (Foto: ANP)