Winkeldieven vrij dankzij Trump

Drie Amerikaanse studenten die voor basketbalwedstrijden in China waren en daar voor winkeldiefstal werden opgepakt, zijn dankzij tussenkomst van president Donald Trump weer thuis. Ze hebben de president bedankt nadat die zich in een tweet afvroeg of ze dat wel zouden doen.

Het drietal studeert aan de prestigieuze University of California te Los Angeles. Ze werden op 8 november gearresteerd omdat ze niet van een paar dure zonnebrillen af konden blijven. De donderstralen hadden het geluk dat Trump juist bij een economische top in Azië was en de kwestie aankaartte bij zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

Naar verluidt zei Trump tegen Xi, "Heb je over die mafkezen gehoord die zijn gepakt terwijl ze aan het stelen waren? Het is allemaal niet heel ernstig. We zouden graag een snelle oplossing zien." China versoepelde vervolgens de aanklachten waarop de drie eerstejaars naar huis konden.

Ze werden vervolgens op het vliegveld opgewacht door een horde journalisten, en voelden zich zichtbaar ongemakkelijk. En toen moesten ze de pers ook nog eens te woord staan.

"Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn fout, winkeldiefstal. Dit is erger dan alleen de universiteit schaden; ik heb het hele land voor paal gezet. Aan president Trump en de regering, bedankt voor jullie tussenkomst", aldus student Cody Riley. De twee anderen zeiden iets van soortgelijke strekking.

Volgens Trump riskeerde het drietal wel tien jaar gevangenisstraf.