Ajax beboet voor incident in Luik

De UEFA heeft Ajax een boete van 40.000 euro gegeven naar aanleiding van een incident tijdens de uitwedstrijd tegen Standard Luik, vorig seizoen.

Ajax ontmoette de Belgische club vorig seizoen in de groepsfase van de Europa League. Tijdens de uitwedstrijd in het Stade de Sclessin staken meegereisde fans van de Amsterdammers vuurwerk af, waardoor gelijk duidelijk was dat de fans hun club naar alle waarschijnlijkheid in de problemen zouden brengen. Dat is niet voor het eerst en daarom is de geldboete van de UEFA zo hoog.

De wedstrijd in Luik, die in 1-1 eindigde, moest even worden stilgelegd nadat Ajax-fans vuurwerk op het veld gooiden en naar vakken waar de Belgische fans zaten. Ook werd er een oplader van een telefoon op het speelveld geworpen. Een opvallende zaak, aangezien de spelers tijdens de wedstrijd helemaal geen tijd hadden voor hun telefoon en deze dus ook niet op hoefden te laden.

Behalve Ajax kregen ook Schalke 04, Austria Wien, Napoli en Besiktas een boete: ook die clubs werden gesteund door mensen die hen willens en wetens een flinke kostenpost bezorgden. Paris Saint-Germain werd bestraft, omdat het tijdens een Europees duel te laat op het veld verscheen voor het begin van de tweede helft. Legia Warschau, APOEL Nicosia en Borussia Dortmund zijn beboet voor het tonen van spandoeken met negatieve teksten over de Europese voetbalbond.