Ollongren en PVV op ramkoers

Het lijkt een moeizame relatie te worden tussen de PVV en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Nauwelijks begonnen als minister kreeg ze al een motie van wantrouwen om haar oren van de PVV omdat ze ook nog de Zweedse nationaliteit heeft. Woensdag zei PVV'er Martin Bosma in de Tweede Kamer dat de D66-minister eigenlijk tientallen jaren de cel in moet.

Volgens hem heeft Ollongren als wethouder van Amsterdam de Grondwet geschonden. Ze zei eerder dit jaar dat Amsterdam zich zou moeten afscheiden als de PVV de grootste partij zou worden. Daarmee schond ze een bepaling in de Grondwet en in het strafrecht staat er maximaal dertig jaar op, aldus de PVV'er. Hij gaat overigens geen aangifte doen of opnieuw een motie van wantrouwen indienen.

"De PVV levert hiermee een bijdrage aan nepnieuws", reageerde de bewindsvrouw. "Bosma heeft veel belangstelling voor mijn persoon, niet voor mijn portefeuille. Ik kan dit niet serieus nemen." Volgens haar is "de fantasie van de heer Bosma met hem op hol geslagen."

De woorden van Bosma leidden ook nog tot een botsing tussen D66'er Kees Verhoeven en plaatsvervangend Kamervoorzitter Fleur Agema (PVV). Verhoeven vond dat zij haar rol als voorzitter niet goed vervulde en Bosma tot de orde moest roepen over zijn bijdrage. "Wie is hier nou de voorzitter?", vroeg hij Agema. Die reageerde met: "Dit zijn toch lullige spelletjes."

Ollongren en PVV op ramkoers
Ollongren en PVV op ramkoers (Foto: ANP)