EU wil migranten helpen in Griekse winter

De Europese Unie doet er alles aan om te voorkomen dat migranten die vastzitten op Griekse eilanden niet opnieuw worden blootgesteld aan winterse omstandigheden. "We kunnen geen herhaling hebben van vorig jaar", zei EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) woensdag in het Europees Parlement.

Op Lesbos, Chios en Samos verblijven bijna 15.000 migranten. Eind dit jaar zijn er 2000 wooneenheden beschikbaar, maar dat is niet voldoende. Avramopoulos riep de lokale autoriteiten op beter mee te werken. Hij sprak van een moeilijke situatie.

Sophie in 't Veld (D66) noemde het "een absolute schande dat op het rijkste continent mensen riskeren dood te vriezen". Judith Sargentini (GroenLinks) stelde dat de Griekse regering mensen bewust op de eilanden laat uit vrees voor een "aanzuigende werking". "Haal ze naar het vasteland en herplaats ze naar andere lidstaten."

Kati Piri (PvdA) vreest dat migranten "in tentjes creperen", terwijl Europa vele miljoenen beschikbaar heeft gesteld. "Andere landen kunnen helpen door onmiddellijk te stoppen met terugsturen van asielzoekers naar Griekenland en door meer vluchtelingen over te nemen."

EU wil migranten helpen in Griekse winter
EU wil migranten helpen in Griekse winter (Foto: ANP)