Irakees wetsvoorstel: laat meisjes vanaf 9 jaar trouwen

Irakese activisten noemen een nieuw wetsvoorstel in Irak, dat meisjes vanaf negen jaar zou laten trouwen, 'een catastrofe'. Dit weekend gingen Irakezen de straat op om hun ongenoegen erover te laten horen. Omdat de vrouw van de profeet Mohammed volgens sommige vertalingen slechts negen jaar oud was, moeten meisjes vanaf die leeftijd dan ook mogen trouwen.

Het Irakese parlement stemde op 1 november al een eerste keer over het wetsvoorstel - een amendement op de personenwet - waarin staat dat het "geloofsjuristen" toegestaan wordt om een huwelijk te voltrekken. Wanneer het parlement definitief stemt om de wet aan te nemen is nog niet bekend.

Dit wetsvoorstel is een herwerkte versie van een voorstel uit 2014, dat nog veel verder ging. Dat verbood moslimmannen namelijk om met andersgelovigen te trouwen, maakte verkrachting binnen het huwelijk legaal, en verbood vrouwen om zonder toestemming van hun man hun huis te verlaten.

Momenteel mogen mensen pas vanaf hun 18e trouwen in Irak. In een aantal gevallen kunnen meisjes echter al vanaf hun 15e worden uitgehuwelijkt. Dat gaat overigens in tegen het verdrag voor de kinderrechten.