Weer moet Rutte dividendbelasting verdedigen

Premier Mark Rutte moet weer aan de bak om de omstreden afschaffing van de dividendbelasting te verdedigen. Het gaat hier om de taks op de winstuitkering (dividend) aan aandeelhouders. Rutte vindt het schrappen nodig voor behoud van grote bedrijven en banen.

De oppositie vindt de maatregel maar niks en zal de premier woensdagmiddag in een debat opnieuw aan de tand voelen over het hoe en waarom. Partijen van PVV tot GroenLinks namen geen genoegen met de tekst en uitleg die Rutte tot nu toe gaf.

Volgens sommige partijen is de premier gechanteerd door grote bedrijven. Zij spreken over een cadeautje van jaarlijks 1,4 miljard euro aan aandeelhouders. Dat bedrag kan beter naar bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs.

De oppositie wijst erop dat de afschaffing in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Zij eist dan ook een betere onderbouwing omdat er geen bewijzen zijn dat de afschaffing iets oplevert. Partijen hameren op verdere informatie, zoals adviezen van ambtenaren. Uit zo'n advies zou blijken dat een afschaffing werd afgeraden.

Weer moet Rutte dividendbelasting verdedigen
Weer moet Rutte dividendbelasting verdedigen (Foto: ANP)