Eriksen schiet Denemarken naar WK voetbal

Denemarken heeft zich dinsdagavond geplaatst voor het WK in Rusland. Aan de hand van sterspeler Christian Eriksen werd Ierland verslagen.

De heenwedstrijd in Denemarken was in 0-0 geëindigd, maar na zes minuten werd er in de return in Ierland al gescoord. Shane Duffy kreeg de bal onbedoeld via Nicolai Jörgensen en kopte de 1-0 binnen. De Denen gingen op jacht naar de gelijkmaker en Jens Stryger Larsen kreeg een aardige mogelijkheid en ook Pione Sisto kreeg een kansje, maar leverden geen doelpunt op.

Daryl Murphy kreeg voor Ierland een goede kans op de 2-0, maar kon de bal geen richting meegeven. Na 29 minuten stond de 1-1 op het scorebord. Via Andreas Christensen kwamen de Denen langszij en drie minuten later was het ook 1-2. Christian Eriksen schoot heerlijk via de onderkant van de lat raak op aangeven van Jörgensen. Met de 1-2 stand zochten beide ploegen de kleedkamer op.

Na rust waren er kansen voor beide landen en na ruim een uur spelen viel de beslissing. Eriksen schoot de bal knap raak en hielp daarmee Denemarken defenitief aan een plek het WK van volgend jaar in Rusland. Het was zijn tiende doelpunt tijdens de WK-kwalificatiereeks, het meeste van alle middenvelders die in actie kwamen.

Het feest werd nog groter voor de Denen. Een kwartier voor tijd maakte Eriksen zijn hattrick compleet door de 1-4 binnen te schieten. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg de ploeg nog een strafschop na een overtreding op Nicklas Bendtner en de spits ontfermde zich over de bal en faalde niet: 1-5.

Denemarken kan de tickets naar Rusland boeken en is het dertigste land dat zich geplaatst heeft voor het eindtoernooi. Dat betekent dat er nog twee plekken over zijn: Australië en Honduras spelen woensdagochtend om 10 uur Nederlandse tijd in de return tegen elkaar om een WK-ticket, net als Peru en Nieuw-Zeeland om donderdag 03.15 uur.

Feest bij het Deense team. (PRO SHOTS/Action Images)
Feest bij het Deense team. (PRO SHOTS/Action Images)