Berghuis grote man bij recordzege vertrekkende Advocaat

In de laatste wedstrijd onder leiding van Dick Advocaat heeft het Nederlands elftal een zege geboekt. Roemenië werd met 0-3 verslagen.

In een rommelige openingsfase probeerde Oranje het initiatief te nemen, maar de eerste dreiging ontstond voor Roemenië, maar Jasper Cillessen kon een voorzet goed verwerken. Memphis Depay tekende voor het eerste gevaar van Oranje, maar hij zag een vrije trap gestopt worden door Costel Pantilimon. De aanvaller van Olympique Lyon stond ook aan de basis van de volgende aanval, die resulteerde in een schot van Davy Pröpper.

De doelman van de Roemenen stond op de goede plek op een schot van Ryan Babel en daardoor bleef het 0-0. Steven Berghuis had uit een afgeslagen hoekschop ook geen succes. Memphis zorgde voor de meeste dreiging en na een lange aanval kopte hij naast. Op slag van rust leek Oranje toch op voorsprong te komen, maar een treffer van Babel werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Direct na rust was het wel raak. Berghuis speelde zich goed vrij op de rechterflank en gaf de bal fraai voor op Memphis die raak kon koppen: 0-1. De vleugelaanvaller van Feyenoord liet zich tien minuten later weer gelden. Na wederom een goede actie gaf hij goed voor en kon Babel de 0-2 binnenschuiven.

Na de twee doelpunten werd het spel slordiger en dat resulteerde in een schotkans voor Roemenië, maar Cillessen stopte de inzet. Roemenië slaagde er echter niet in om echt gevaarlijk te worden en Nederland kon negen minuten voor tijd uitlopen naar 0-3. Uit een vrije trap van Berghuis kopte invaller Luuk de Jong binnen. Een minuut later mocht Berghuis het veld verlaten en werd vervangen door debutant Donny van de Beek.

Voor Advocaat zit zijn derde periode bij het Nederlands elftal er na dinsdagavond op. Hij gaat de boeken in als bondscoach met de meeste zeges (37), waarmee hij voorbij ging aan de legendarische Bob Glendenning, die Nederland in de jaren twintig, dertig en veertig leidde. Wie de 70-jarige trainer opvolgt is vooralsnog onduidelijk.

Steven Berghuis belangrijke man bij Oranje met zijn assists. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)