Italië mist WK voetbal voor het eerst sinds 1958

Zweden heeft in de play-offs voor het WK voor een kleine verrassing gezorgd. De Scandinaviërs hielden tegen viervoudig wereldkampioen Italië knap stand (0-0) en plaatste zich voor het WK van volgend jaar.

Na de 1-0 uitslag in Zweden hoopte Italië in de zoektocht naar een goal in de beginfase een strafschop te krijgen toen Marco Parolo naar de grond ging. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz uit Spanje liet echter doorspelen. Kort daarna schreeuwde juist heel Zweden om een penalty. Matteo Darmian maakte overduidelijk hands, maar opnieuw ging de bal niet op de stip.

Zweden kreeg in San Siro na bijna twintig minuten een forse tegenvaller te verwerken, omdat Jakob Johansson geblesseerd uitviel. De maker van het enige doelpunt in de heenwedstrijd ging schreeuwend van de pijn naar de grond en hij werd per brancard van het veld gedragen. Even later moest Gianluigi Buffon voorkomen dat Victor Claesson de opdracht voor de Italianen nog moeilijker maakte.

De thuisploeg was in het eerste halfuur het gevaarlijkst toen een voorzet van Ciro Immobile geen teamgenoot vond. Nadat ook een handsbal van Andrea Barzagli geen strafschop voor Zweden opleverde, hield doelman Robin Olsen de bezoekers op de been met een prima redding op een inzet van Immobile.

Ook in de tweede helft ging Italië hartstochtelijk op zoek naar het broodnodige doelpunt, maar keer op keer was de afronding niet goed genoeg. Alessandro Florenzi mikte net naast en een van richting veranderd schot van Antonio Candreva miste het Zweedse doel maar net.

In de slotfase dacht Marcus Berg de bevrijdende goal voor Zweden te maken, maar zijn feestje ging wegens buitenspel niet door. Aan de andere kant kregen ook Stephan El Shaarawy (redding Olsen) en Parolo (kopbal net naast) de bal er niet in, waardoor het over en uit is voor Italië.

La Squadra Azzurra ontbreekt volgend jaar voor het eerst sinds 1958 op een WK, Zweden is er voor het eerst sinds 2006 weer bij.

Italië kan het WK vergeten. (PRO SHOTS/Insidefoto)