TopskiŽr Poisson (35) overleden na trainingscrash

De Franse topskiër David Poisson is maandag overleden. De specialist op de snelheidsdisciplines (super-G en afdaling) kwam maandag tijdens een training in het Canadese Nakiska zwaar ten val en bezweek aan zijn verwondingen. Poisson, die vorig jaar nog vader werd van een zoontje, is slechts 35 jaar oud geworden. Zijn dood betekent een dubbele klap voor zijn familie: Poisson's vader overleed twee weken geleden.

De Franse skifederatie FFS bracht een kort statement naar buiten, zonder daarbij in te gaan op de details van het ongeval. "FFS-president Michel Vion, technisch directeur Fabien Saguez en iedereen bij de Franse skibond wil bij dezen zijn medeleven tonen aan de nabestaanden van David", luidt het statement. 

Kailloux, zoals Poisson's bijnaam luidde, was in Canada om zich voor te bereiden op de World Cup-wedstrijden in Lake Louise, waar eind november onder meer de afdaling op het programma staat. Hij was een van de veteranen in het circuit, zeker op de afdaling. Al in 2004 maakte hij zijn debuut in de World Cup en sindsdien kwam hij tot bijna 150 starts.

Eén keer bereikte Poisson, wiens carrière vaak geteisterd werd door blessures, het podium in de World Cup: eind 2015 eindigde hij in Santa Caterina als derde. Zijn absolute hoogtepunt kwam echter in februari 2013. Op het wereldkampioenschap in Schladming veroverde Poisson achter Aksel Lund Svindal en Dominik Paris het brons op de afdaling.

Poisson debuteerde in 2005, niet lang na zijn World Cup-debuut, op het WK met negende plekken op de super-G en afdaling. In 2009, 2013 en 2015 deed hij ook mee aan de titelstrijd, in 2010 en 2014 was Poisson lid van de Franse ploeg op de Olympische Spelen.