Advocaat: "Met Putin klikte het"

Dick Advocaat zit dinsdag naar alle waarschijnlijkheid voor het laatst op de bank bij het Nederlands elftal. De 70-jarige trainer kan terugkijken op een prachtige carrière. Zijn periode bij Zenit Sint-Petersburg en later als bondscoach van Rusland vindt hij een van de hoogtepunten.

"Mijn tijd daar als trainer van Zenit Sint-Petersburg en later als bondscoach was één groot avontuur. Met Zenit wonnen we alles wat er te winnen viel, met geweldig voetbal", vertelt Advocaat in gesprek met het Algemeen Dagblad. "We moesten voorronden spelen om überhaupt mee te kunnen doen aan de UEFA Cup, die wij wisten te winnen. Bayer Leverkusen, Bayern München, Villarreal, we knikkerden ze allemaal eruit."

"In Rusland versloegen we Bayern met 4-0. We wonnen de finale van Glasgow Rangers, uitgerekend een club waar ik ook veel succes had. Na de UEFA Cup kon alles. We kregen een forse bonus, daar sloeg je steil van achterover. De waardering was zo groot. Al die supporters die afscheid namen in het Oranje toen we vertrokken. Prachtig."

En opeens zat Advocaat tegenover Vladimir Putin. "Dat was wat, hoor. Op een plek waar werkelijk alle wereldleiders uit die tijd ook hadden gezeten, zat ene Dick Advocaat uit Den Haag. Putin, een enorme fan van Zenit, wist alles van mij. Hij wilde per se met mij praten."

"Maar de uitnodiging kwam op de dag van de finale om de Russische Super Cup, ik zei dat het niet uitkwam. Dat was geen optie, haha. Niemand zegt nee tegen Putin. Ik was al rond met de Australische bond, maar dat had Putin gehoord. Hij liet mij gewoon niet gaan, hij betaalde zelfs de afkoopsom van anderhalf miljoen euro aan de Australische bond. Met Putin klikte het. We spraken over leiderschap. Allebei even groot of klein, misschien speelde dat een rol in die band die ik voelde."