Omtzigt komende tijd geen woordvoerder MH17

CDA-leider Sybrand Buma zal de komende dagen met Peter Omtzigt spreken over zijn onzorgvuldig handelen in het MH17-dossier. Volgens Buma heeft het Tweede Kamerlid "een fout" gemaakt in een "zaak die heel serieus is".

"Ik wil precies weten wat er gebeurd is", zei Buma maandag tegen media na het coalitieoverleg. De Tweede Kamerfractie van het CDA bespreekt de zaak dinsdag ook. Het is volgens Buma een zaak van het CDA en niet van de coalitie. Hij kan nog niet zeggen of er consequenties voor Omtzigt zullen zijn.

Omtzigt heeft eerder dit jaar een misser gemaakt tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit waar ook nabestaanden van slachtoffers aanwezig waren. NRC meldde dat hij een 'nepgetuige' aan het woord liet. Omtzigt heeft toegegeven onzorgvuldig te hebben gehandeld en dat te betreuren.

Update 17.05 uur
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt voert de komende tijd niet het woord over MH17 in de Tweede Kamer. "De zoektocht naar de waarheid en de daders is moeilijk en belangrijk en dient in de Kamer niet belast te worden met een debat over mijn handelen", zo schrijft hij op zijn Facebookpagina.

"Het is niet mijn bedoeling geweest om de nabestaanden en de mensen die bij het onderzoek betrokken zijn op deze manier met de gevolgen van mijn handelen te confronteren", aldus Omtzigt. Hij zei al eerder het te betreuren dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld door een nepgetuige aan het woord te laten over de MH17-ramp.

Update 23.35 uur
Volgens nabestaande en bestuurslid van de Stichting Vliegramp MH17 Piet Ploeg is het is spijtig dat Omtzigt tijdelijk stopt met de woordvoering. "Het is jammer en spijtig dat dit incident daartoe de aanleiding geeft. Hij had wat dingen beter kunnen doen, maar hij dééd het wel."

Ploeg begrijpt dat Omtzigt nu deze stapt neemt. "Hij wil niet dat het debat over deze zaak omsluierd wordt door dit." Het verhaal van deze persoon was een verstoring van de avond, aldus Ploeg. "Maar nabestaanden waren er verder niet van in verwarring."

Omtzigt heeft de nabestaanden een brief gestuurd met uitleg, aldus Ploeg. "Daarin biedt hij nadrukkelijk zijn excuses aan, en dat siert hem."

Buma: fractie bespreekt zaak-Omtzigt
Omtzigt komende tijd geen woordvoerder MH17 (Foto: ANP)