Vluchtende militair Noord-Korea neergeschoten

Een Noord-Koreaanse militair is tijdens zijn vlucht naar Zuid-Korea door Noord-Koreaanse soldaten neergeschoten. De militair werd gevonden aan de zuidkant van het grensdorp Panmunjom, ongeveer 50 meter ten zuiden van de demarcatielijn. Hij was gewond aan zijn schouder en elleboog, zei het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

De militair is overgelopen vanuit een Noord-Koreaanse wachtpost in de buurt. "Omdat het een gebied is dat aan het Noorden is blootgesteld, moesten we er naar toe kruipen om hem er weg te halen", voegde de woordvoerder van het ministerie toe. Er was geen directe reactie op het incident uit Noord-Korea.

Gemiddeld lopen per jaar dan duizend Noord-Koreanen naar Zuid-Korea over, maar de meesten vluchten via China. Het komt zelden voor dat een Noord-Koreaan de landsgrens tussen de beide Korea's oversteekt. De laatste keer was in juni.

Zuid- en Noord-Korea verkeren nog steeds in een formele staat van oorlog, sinds hun conflict in de jaren 1950-1953 eindigde in een wapenstilstand en niet in een vredesverdrag.

Vluchtende militair Noord-Korea neergeschoten
Vluchtende militair Noord-Korea neergeschoten (Foto: ANP)